Help! Een winkeldief….. Wat nu?

Zaterdag 10 oktober 2015

Door Redactie

Werk je in een winkel, dan weet je bijna zeker dat je vroeg of laat te maken krijgt met winkeldiefstal of agressieve klanten. Wat doe je dan? Wat doe je juist niet? Hoe hou je het hoofd koel? Tijdens de Week van de Veiligheid volgden studenten van Aventus van de opleiding Detailhandel te Deventer een gastcollege over winkelcriminaliteit en diefstal. Alex Hogenslag, deskundig op gebied van criminaliteitspreventie, ging met hen in gesprek over wat te doen én niet te doen bij  winkeldiefstaf.

‘Aventus student heeft een gewapende overvaller overmeesterd’
Alex Hogenslag liet duidelijk merken dat je deze krantenkop moet voorkomen. Natuurlijk is het stoer. Maar je moet als winkelmedewerker niet de held uit willen hangen. ‘Blijf altijd alert op je eigen veiligheid’, was een raad die hij de studenten meegaf.  Als je bijvoorbeeld ziet dat iemand een tandpasta in zijn zak laat verdwijnen, kun je beter de klant een mandje geven of aan hem vragen of jij alvast de tandpasta bij de kassa zal leggen.

Leren in de praktijk
Nico Pluim, docent van de opleiding heeft dit gastcollege geregeld. Hij vindt het belangrijk dat studenten hun toekomstige vak leren door te doen en te ervaren. Door rond te lopen en te observeren in verschillende winkelketens, door veel praktijkgerichte opdrachten te maken. Voordat ze op stage gaan, hebben ze dan al veel geleerd over het werk in de detailhandel. ‘ Dit zijn leuke lessen en ik heb veel geleerd. Ik kan het gelijk in de praktijk brengen tijdens mijn bijbaantje in de supermarkt’, aldus Rijk, eerstejaars student van de opleiding.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!