Herman van Veen is jonger dan zijn publiek

Maandag 4 mei 2015

Door Peter Vroon

PR Orpheus

Herman van Veen blijft verbazen

In een bomvolle Willem-Alexanderzaal kwam Herman van Veen zijn wereld aan ons bekend maken. Herman, de eeuwige vernieuwer en bedenker van het mooie schone clowneske en intieme. Hij trakteerde het publiek op verhalen over zijn jeugd. Herman nam ons mee naar de moeder van hem. Hij creëerde het beeld dat we allemaal als kind hebben meegemaakt en dat is de simpele wereld waar liefde, geborgenheid en angst samen komen.

Herman nam 7 muzikanten mee om de show luister bij te zetten. Liedjes als: Joepie Joepie, daar bij die waterkant, rol over Beethoven passeerden het eerste gedeelte van de show. Een eerbetoon aan Eric van der Wurf bracht diepe bewondering mee. Herman is en blijft een levenskunstenaar, die op zijn eigen clowneske manier grappen en grollen vermengde met alledaagse werkelijkheden. De band bestond voor twee derde uit jonge muzikanten, die allemaal een eigen inbreng hadden. Herman geeft als een nestor de ruimte aan zijn medebandleden. Fantastische violisten, gitaristen, gecombineerd met klarinet en drummer. Hij bracht geen oud werk, maar nieuwe nummers en steunde niet op oude roem. Herman lijkt wat dat betreft jonger dan zijn publiek. 70 jaar in vrijheid waren zijn laatste woorden voordat het doek dicht ging.

Het is weer fantastisch dat Orpheus ons trakteerde op zo een mooie avond met zo een mooi mens. Een hoge mate van perfectie in zang en muziek en de speelsheid waarin Herman ons meenam in zijn gedachtewereld, sierden de avond. Hij verveelde geen moment, doseerde ernst en lach op een perfecte manier.
Hij is en blijft de “beste” wat ons is overkomen de afgelopen 40 jaar in de Nederlandse muziek en theaterwereld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!