Hernieuwde kennismaking met ‘Heerlijk duurt het langst’

Zaterdag 16 mei 2015

Door Ben Eggermont

Heerlijk duurt het langst

Op vrijdag 9 mei 2015 was Orpheus de plaats voor de reprise van de eerste Nederlandse musical uit 1965, ‘Heerlijk duurt het langst’ al 50 jaar onverwoestbaar populair. Met de teksten van Annie M.G. een van onze meest begenadigde schrijfster en op de muziek van Harry Bannink, wie kent hem niet als de Hoofd-Geitenbreier componist en pianist bij de Film van Ome Willem, we zijn er bij opgegroeid.

In een redelijk gevulde grote zaal van Orpheus (voor mij hadden het er wel wat meer mogen zijn) werd door het gezelschap een ijzersterke musical op de planken gebracht. Zowel het decor als de kleding wisten de sfeer van de zestiger jaren uitstekend weer te geven. Het onderwerp van de musical, kort gezegd relaties, kinderen en werk, en hoe ga je daar mee om gaat zonder er compleet gek van te worden, is van alle tijden, alhoewel ik de indruk heb dat ‘onze’ tijden toch iets grimmiger zijn geworden, maar goed over 50 jaar als deze musical weer zal worden opgevoerd, blijkt waarschijnlijk weer dat ook deze uitspraak betrekkelijk zal blijken te zijn.

Terug naar deze avond, de regie voor deze uitvoering lag in de handen van Paul van Ewijk, een regisseur met een indrukwekkende staat van dienst, terwijl de choreografie in de vaardige handen van Barrie Stevens lag, een goed duo voor de realisatie van deze uitvoering.

Lone van Roosendaal zette een zeer overtuigende Marian op de planken met de juiste humor en ernst waar nodig. De vertolkingen van ‘Zeur niet’ ‘Het is over’ brachten de zaal tot ademloos luisteren.

Nikki van Ostaijen speelde het pubermeisje op een zeer geloofwaardige manier, zoals je verwacht van een weerbarstige puber.

De rol van Emma, deze avond vertolkt door Hilke Bierman, bracht een heerlijke secretaresse en maîtresse op de planken die menigeen tot een lach dwong.

Alfred van den Heuvel’s talenten kwamen goed uit de verf in zijn rol van kruidenier Kees Blom, een heerlijk gezongen ‘Kom Kees’ en het samen met Ido gezongen duet ‘Op een mooie Pinksterdag’ waren voor mij ook pareltjes van deze avond.

Een fris en jong ensemble leverde een prestatie van klasse!

Zonder verder iemand te kort te willen doen, besluit ik met de constatering dat hier sprake is van een uitvoering van deze musical die een mooie plek verdient op de theater agenda. Na de Finale ontstond er nog een soort ‘samenzang’ van de meest populaire liedjes waarna het publiek tevreden huiswaarts ging.

Nog tot half juni te zien in diverse theaters, zie http://www.heerlijkduurthetlangst.nl/speellijst    

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!