Het Metropolo-orkest laat Ramses herleven

Donderdag 12 december 2019

Door Peter Vroon

In een compleet uitverkochte Hanoszaal herleefde de bevlogen periode van Ramses Shaffy dinsdagavond 10 december in de harten van de aanwezigen. Het publiek, wat voor het grootste gedeelte kwam uit de periode dat Ramses jong was en zijn leven innig mee beleefde, genoot zichtbaar.
Centraal stond het werk van de artiest, kunstenaar, zanger en levensgenieter; Ramses Shaffy. Het Metropole Orkest speelde zijn bekende en onbekende nummers met uitstekend bevlogen arrangementen en met de solisten onder leiding van  dirigent Maurice Luttikhuis. Met zangers Jenny Arean, Janne Schra, Jeangu Macrooy, Lucas Hamming, Maarten Heijmans, fluitist en organist Thijs van Leer en violist Diamanda La Berge Dramm.

Uiteraard werden de nummers op geheel eigen wijze gezongen en niet perse als een kopie van Ramses. Vooral de inspiratie van de teksten van Ramses voerden je mee naar een wereld waarin vrijheid, ongebondenheid en passie uitstekend vertolkt werden door orkest en zangers. Immers, de muzikanten lieten het publiek intens genieten en vooral meebeleven. Nummers als ‘De een wil de ander’, ‘Jij bent nu daar binnen’ (een ode aan de toen 19-jarige Thijs van Leer), ‘De wereld heeft mij failliet verklaard’, ‘Tis stil in Amsterdam’, ‘Laat me’, ‘Sammy’ en natuurlijk ‘Zing, vecht, huil bid, lach, werk en bewonder’.

Dit concert kwam tot stand in samenwerking met het Ramses Shaffy Fonds Voor Jonge Kunstenaars. Dit werd in de Hanoszaal vertolkt door de violiste Diamanda La Berge Dramm.

Oen opmerkelijk feit is dat Thijs van Leer als jonge 19-jarige muzikant een jaar lang bij Shaffy heeft gespeeld. Thijs speelde op zeer gevoelige wijze de dwarsfluit en liet zijn ‘Hammond’ opzwellen. Kortom, een avond waarin Orpheus Ramses beleefde.

Orpheus, Hanoszaal dinsdag 10 december 2019

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!