Hoe=HET NU 2012 in ACEC

Maandag 19 november 2012

Door Redactie

Een tentoonstelling en veiling van hedendaagse kunst in het ACEC-gebouw in Apeldoorn

De vraag ‘ hoe is het nu?’ is wat verhaspeld de titel van een tentoonstelling die zaterdag 24 november wordt geopend in het ACEC-gebouw in Apeldoorn. Veel Nederlanders zullen weinig reden zien om op die vraag een optimistisch gestemd antwoord te geven. Voor beeldend kunstenaars geldt dat eens te meer, niet alleen vanwege de crisis en de bezuinigingen, maar ook vanwege het huidige anti-kunstklimaat. Maar moet de beeldende kunst de cocktail van crisis, onverschilligheid en kunstvijandigheid zomaar over zich heen laten komen?

De organisatoren van de tentoonstelling in Apeldoorn, Gerrit Steenbergen, directeur van ACEC, en curator Peter Nijenhuis, vinden van niet. De bedoeling van hun initiatief is om een beeld te geven van de kwaliteit en de variëteit van de hedendaagse beeldende kunst. Aan HOE=HET NU2012 doen 77 kunstenaars mee waarvan alles bij elkaar rond de 140 werken worden getoond. De meeste van die kunstenaars wonen in Oost- en Midden-Nederland, al hebben ze in veel gevallen een galerie en een tentoonstellingsreputatie in het Westen.

Wat de tentoonstelling laat zien is dat de hedendaagse kunst van dit moment nogal wat gezichten heeft. Die veelvormigheid heeft te maken met de ondogmatische wijze waarop hedendaagse kunstenaars de vernieuwingen van de vorige eeuw verweven met zowel de traditie als met nieuwe technologieën en nieuwe ideeën. De vraag ‘ hoe is het nu?’ is op deze tentoonstelling zo te zien verbonden met nog een andere vraag. De vraag is ‘hoe moet het verder?’, of ander gezegd hoe hou je de rijke kunsttraditie van de negentiende en twintigste eeuw vitaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!