Wessel en Robin organiseren de Popronde 2022 in Apeldoorn

Zaterdag 10 september 2022

Door Nikki Vredenberg

Al twee jaar waren Robin (23) en Wessel (25) er klaar voor om de Popronde in Apeldoorn te organiseren. In 2020 ging het niet door wegens de corona maatregelen. In 2021 vond het, ook door de maatregelen, plaats als een kleine variant waarbij de optredens werden gehouden in kunst theaters. Dit jaar konden ze er eindelijk voor gaan. In een interview vertelde Wessel mij er alles over.

Hoe zijn jullie in de organisatie beland?

“Robin en ik maken zelf ook muziek. Robin zit op de Academie voor Popcultuur en ik heb de Herman Brood Academie afgerond. We kennen elkaar via de Gigant en hebben zelfs samen in een band gespeeld. Deze bestaat helaas niet meer. Wij waren vaak in de studio van Gigant waar wij Bart en Milan leerden kennen. Zij organiseerden de Popronde voor ons. Hun laatste jaar heb ik ook meegedraaid zodat ik alles een beetje kon leren.”

Wat is jullie motivatie voor het organiseren van de Popronde?

“Je kunt onbekende bands een podium geven. Daarnaast is het gewoon heel vet om zoiets neer te zetten. En we maken zelf muziek, Robin speelt gitaar en basgitaar en ik drum, dus het is een goede manier om connecties op te bouwen. Ooit hopen we zelf mee te doen aan de Popronde.”

Hebben jullie invloed op de selectie van de bands?

“Het begint ermee dat iedereen zich kan aanmelden voor de Popronde. Zij gaan een selectieprocedure in waarin er niet alleen gekeken wordt naar talent, maar ook naar hun motivatie. Dan is er een soort catalogus met de geselecteerde bands waaruit wij kunnen kiezen. Wij kunnen niet iedereen laten spelen omdat Apeldoorn niet super groot is. We hebben 14 deelnemende locaties. Wij keken eerst wie er überhaupt kon op 16 september en dan welke bands we konden plaatsen bij de locaties. In Orpheus kiezen we voor andere muziekstijlen dan bijvoorbeeld in Ozzy’s Rockcafé of Finnegans.”

Bij welke optredens kunnen we jou verwachten?

“Cavolo Nero in Mansion24, die zijn vet. En Rats and Daggers in het ACEC gebouw wil ik heen en dan natuurlijk de afterparty in Ozzy’s.”

De popronde

De Popronde is een rondreizend muziekfestival, georganiseerd door Stichting Popwaarts, dat elk najaar plaatsvindt in 40 steden in Nederland. Gedurende twee maanden spelen bands en artiesten elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag in een andere stad. Deze bands en artiesten worden per avond ingedeeld over poppodia, cafés, bars, galeries, kerken en andere locaties door de hele stad.

Springplank

Het muziekfestival wordt door bands gezien als springplank. Het is een goede manier om mensen door het land kennis te laten maken met hun muziek. Veel bands brengen na het twee maanden touren door het land een album uit. Door de tour zijn mensen al enthousiast over hun muziek en daardoor ook over het album dat vervolgens uitkomt. Grote artiesten die ooit begonnen bij de Popronde zijn Chef Special, De Staat en Kensington.

De Popronde is op vrijdag 16 september in Apeldoorn. Ga naar de website voor meer informatie en de line-up.

 

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!