In gesprek met kunstenaars: Anke Land

Vrijdag 14 augustus 2020

Door Amrutha Mol

Meer tastbaarheid creëren met werken in textiel. Dat is wat Anke Land probeert te doen met haar kunstwerken. Ze werkt regelmatig in het Textielmuseum in Tilburg en op die plek worden nieuwe ontwerpen tot leven gebracht. Maar hoe komt ze aan haar inspiratie en wat zijn haar drijfveren om te blijven creëren? Tijdens deze editie van In gesprek met kunstenaars vertelt ze het.

Hoe zou je jezelf omschrijven als kunstenaar?

“Ik ben beeldend kunstenares en maak figuraties op geabstraheerd niveau. Ik laat me inspireren door de wereld om me heen, via krantenfoto’s, de media, de natuur inclusief  de Veluwe. Daarbij let ik op kwetsbaarheid en vergankelijkheid.”

Wat voor genre kunst maak je?

“Ik maak wandkleden en ik werk met textiel om meer tastbaarheid en aanraakbaarheid te creëren. Ik maak jacquard-geweven kleden in het lab van het Textielmuseum in Tilburg.”

Waar let je op bij het maken van kunst?

“Ik probeer tijdens het maken van kunst mijn gedachten zo vrij mogelijk te houden. Met mijn handen te werken en te kijken wat er ontstaat. Eerst maak ik foto’s waar ik overheen teken en schilder. Deze bewerkte foto’s scan ik in als ontwerp voor mijn gobelins. Daarbij kijk ik hoe ik dit ontwerp het beste kan weven.”

Zijn er do’s en don’ts bij het maken van expositiewerk?

“Als ik een expositie heb werk ik daar erg naar toe. Ik probeer op de samenhang te letten en let er op of iets duidelijk naar voren komt. Het gewenste totaalbeeld moet duidelijk en helder te zien zijn.”

Wanneer is het werk echt af?

“Als het geweven wordt dan is het echt af. Maar het is altijd de aanzet voor een nieuw werk. Als een werk klaar is, dan is er altijd een lijn die leidt naar een volgend werk.”

Hoe ziet de toekomst voor de Apeldoornse kunst eruit?

“Ik hoop dat de bestaande podia open blijven en dat er genoeg belangstelling blijft voor kunst. Daarnaast hoop ik ook dat er nieuw jong talent naar Apeldoorn komt.”

Waarom ben je eigenlijk kunstenares geworden?

“Als kind was ik altijd al bezig met tekenen en schilderen, mijn docenten stimuleerden dat ook. Toen ben ik naar de kunstacademie gegaan, ArtEZ in Arnhem. Ik vind het belangrijk om kunst te maken en om kunst te zien. Daar leef ik echt voor, ik kan niet zonder kunst, en ik ben er eigenlijk altijd mee bezig.”

Wat zijn je drijfveren om te blijven creëren?

“Kunst is onderdeel van mijn leven. Ik ga graag naar musea, zoals Voorlinden in Wassenaar of De Pont in Tilburg. Maar ik kom natuurlijk ook vaak in het Textielmuseum in Tilburg. In het Museum Kurhaus in Kleve heb ik zelf geëxposeerd”

Wat is je inspiratie om werk te maken?

“Transitie, migratie en vergankelijkheid bepalen de inhoud van mijn tekeningen en wandkleden. Mijn beelden ontleen ik aan alledaagse nieuwsbeelden en als tegenhanger de kracht van de natuur die ik ervaar tijdens mijn omzwervingen op de Veluwe.”

Wie zijn mensen die jouw creativiteit voeden?

“Voor het maken van werk vertrouw ik eigenlijk vooral op mijn eigen intuïtie. Kunstenaars als William Kentridge en Louise Bourgeois zijn voor mij zeer insprirerend.”

Wanneer is kunst kunst?

“Kunst is voor mij pas echt kunst als het blijft boeien. Kunst is kunst als je steeds weer nieuwe dingen ontdekt en nieuwe aspecten ziet.”

Wat vind je bijzonder aan de Hoe= het nu expositie?

“Het is een mooi overzicht van de kunst in Oost Nederland. De diversiteit en de kwaliteit van kunst in Oost Nederland wordt goed zichtbaar gemaakt.” Dat het een duo tentoonstelling is, zorgt voor een breder publiek denk ik.”

Waarom wilde je meedoen met deze expositie?

“Het is een goed regionaal initiatief. Ik laat graag mijn werk zien, en ontmoet graag nieuwe mensen met nieuw werk. Daarnaast vind ik de samenwerking met Het Kunstgemaal erg waardevol.”

Moet er meer aandacht komen voor de kunst in Oost Nederland?

“Er moet meer aandacht komen voor beeldende kunst in het algemeen. Daarnaast vind ik kunsteducatie belangrijk en denk ik dat, als je jong leert om de kunst te waarderen, dat je daar je hele leven lang iets aan hebt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!