INGEHULDIGD!

Donderdag 25 april 2013

Door Redactie

Apeldoorn Direct

Kroon, troon en inhuldigingsmantel op Paleis Het Loo

7 mei t/m 16 juni 2013

Paleis Het Loo richt de Audiëntiezaal in met unieke objecten die een rol spelen tijdens de inhuldiging op 30 april aanstaande. Vanaf 7 mei kan het publiek de
regalia: kroon, scepter en rijksappel, zien. De inhuldigingsmantel die Koning Willem-Alexander draagt en de troonzetels van het nieuwe koningspaar krijgen eveneens een prominente plek. Het rokkostuum van Koning Willem-Alexander èn de japon van Koningin Máxima maken deze eenmalige bijzondere presentatie compleet.

De regalia (of rijksinsigniën) zijn van symbolische betekenis bij de inhuldiging; de kroon staat voor de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden, de rijksappel symboliseert het grondgebied van het Koninkrijk en de scepter de Koninklijke positie.
Samen met de Grondwet en het Statuut voor het Koninkrijk worden zij geplaatst op de met rood fluweel beklede credenstafel. Daarachter komt het Rijkszwaard en het Rijksvaandel te staan. De regalia dateren uit 1840 en zijn gemaakt voor de inhuldiging van Koning Willem II. Ze onderstrepen de waardigheid van de Koning en zijn daarom belangrijk bij zijn inhuldiging.

Gezien de te verwachten belangstelling is Paleis Het Loo tijdens de tentoonstelling ‘Ingehuldigd! van 7 mei t/m 16 juni a.s. een uur langer (10-18 uur)
geopend. Ook wordt de reguliere museumroute in het paleis omgeleid. Rolstoelgebruikers dienen rekening te houden met een sterk vertraagde doorstroom.

De Nieuwe Kerk in Amsterdam besteedt vanaf 11 mei onder dezelfde titel aandacht aan de inhuldiging. In deze expositie ligt de nadruk echter op de relatie tussen de Oranjes en
de Nieuwe Kerk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!