Intrigerende en dynamisch kunst bij CODA Paper Art 2021

Woensdag 25 augustus 2021

Door Carla van Vliet

Een hele tentoonstelling over papier? Wat kun je nu allemaal met papier? Meer dan je denkt dus! Je kunt het vouwen, knippen, scheuren, snijden. Maar ook lijmen, recyclen en verven. Je kunt het een verhaal laten vertellen, of laten bewegen. Kunstenaars maken werken op een grove manier of juist heel verfijnd. De kunstwerken lopen uiteen van intrigerend tot dynamisch, van ingetogen tot uitbundig. Er zijn in elk geval voldoende mogelijkheden om van de kunstwerken een tentoonstelling te maken.

Diversiteit

Om het jaar toont CODA Paper Art deze papierkunst. De tentoonstelling varieert van kleine kunstwerken, objecten en sieraden, tot levensgrote installaties. Sommige kunstenaars laten door middel van papier een maatschappelijk of actueel thema zien. Anderen zijn weer meer gefocust op de techniek of het ambacht van werken met papier. De grote diversiteit aan perspectieven en dimensies in papierkunst is duidelijk te zien op deze tentoonstelling. Nieuwe technieken worden gebruikt, waaronder digitalisering. Naast de actualiteit, is ook natuur een ware inspiratiebron. CODA Paper Art 2021 geeft niet alleen een podium aan gevestigde kunstenaars, maar ook aan startende makers en ontwerpers. De tentoongestelde kunstwerken zijn gemaakt door 49 kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Toiletrolletjes

Direct bij binnenkomst valt de gigantische toren van gestapelde dozen op. Binnenin de toren van kunstenaar Zimoun, is te zien hoe de dozen vernuftig gebruikt worden voor het maken van geluid. Machteld Rullens laat zien hoe je dozen, door middel van kleurpigmenten, olieverf en hars, een heel ander uiterlijk kunt geven. Subtiele maskers gemaakt van toiletrolletjes vormen een speelse verzameling van Junior Fritz Jacquet. Matthew Shilian laat blauwe kegelvormpjes een beweging suggereren en in een verzameling gedeukte melkkartons zag Johan de Wit een groep treurende mensen.

De Rode Kolonie van Frits Achten bestaat uit reusachtige sculpturen gemaakt van papierpulp, lijm en ijzeroxide.  Een omslachtige methode die tijdens het droogproces zo’n 6 centimeter per dag groeide. Ook groter dan echt is het werk van Manuela Granziol, die de zwangere godin Ignosi voorstelt. Gemaakt van verknipt papier en foto’s, opvallend is dat in de buik veel babyfoto’s/plaatjes zijn verwerkt.

Paper Art 2021 is te bezoeken tot en met 9 januari 2022 in CODA, tickets zijn hier verkrijgbaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!