KERAMIEK TRIËNNALE 2015

Maandag 9 maart 2015

Door CODA

Vijftig kunstenaars exposeren in CODA Museum | 29.03 t/m 25.05.2015

CODA Museum presenteert van 29 maart tot en met 25 mei de Keramiek Triënnale 2015, een tentoonstelling geïnitieerd door de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK). De Keramiek Triënnale toont het werk van vijftig kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland. De geselecteerde kunstenaars staan garant voor kwalitatief hoogstaand werk en een gevarieerde tentoonstelling waarin uiteenlopende aspecten van keramiek aan bod komen. Met deze internationale tentoonstelling geven CODA Museum en de NVK een stand van zaken op keramiekgebied.

De Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) houdt in 2015 voor de derde keer een grote keramiekmanifestatie. De oorspronkelijke biënnale is omgezet in een triënnale die plaats heeft in CODA Museum. De NVK besloot in 2010 tot het programmeren van een terugkerend evenement waar een tentoonstelling en educatieve activiteiten voor het onderwijs en jeugd onderdeel van uit maken. De NVK wil zo niet alleen keramiek promoten en laten zien wat de mogelijkheden van klei zijn, maar ook de keramist en beeldend kunstenaar een platform bieden voor het tonen van de ontwikkelingen binnen hun vakgebied. In de tentoonstelling zijn ook vier korte films opgenomen waarin keramisten vertellen over hun inspiratiebronnen en werkwijze. De films zijn gemaakt door Dorien Theuns, visueel antropoloog en documentairemaker.

Na de succesvolle eerste editie in 2010 organiseerde de NVK in 2012 voor de tweede keer de Keramiek Biënnale. Stond deelname in 2010 open voor leden van de NVK, voor de editie van 2012 werden keramisten en beeldend kunstenaars uitgenodigd een werk in te sturen. Met de triënnale in 2015 pakt de NVK pas echt uit. Een onafhankelijk jury van deskundigen op keramiekgebied heeft uit ruim 200 inzendingen 50 kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland geselecteerd. Drie exposanten worden beloond met een werkstipendium. Bij de tentoonstelling is een veelzijdig activiteitenprogramma samengesteld. Deelnemers aan de Keramiek Triënnale 2015 verzorgen diverse workshops, lezingen en kinderworkshops. Meer informatie over de activiteiten staat op www.coda-apeldoorn.nl en op www.nvk-keramiek.nl

Opening

Mevrouw Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Gelderland, opent zondag 29 maart om 14.30 uur samen met CODA directeur Carin Reinders de Keramiek Triënnale 2015. Deze opening gaat vergezeld van de performance Ceramics in motion – Be connected door NVK lid Cecil Kemperink. Aanmelden kan via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl o.v.v. opening Keramiek Triënnale 2015.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!