Kindcentrum De Diamant in Het Rooster

Donderdag 8 oktober 2015

Door Redactie

Nieuwbouw voor kindcentrum De Diamant in Het Rooster

Op het bouw klaar gemaakte terrein, voor de nieuwbouw van integraal kindcentrum De Diamant in Het Rooster, kwam op woensdag 7 oktober het volledige projectteam bijeen. Op feestelijke wijze vierden zij de start van de nieuwbouw. Wethouder van de gemeente Apeldoorn, Nathan Stukker, onthulde het bouwbord. Clusterdirecteur Hans van den Ham sprak over de waardevolle samenwerking met MAM’s Kinderopvang. De open en transparante omgeving van het gebouw en alle mogelijkheden om voor elk kind een doorgaande ontwikkelingslijn van opvang naar optimaal onderwijs vorm te geven.

Uniek gebouw
MTB architecten is gevraagd een integraal kindcentrum – basisonderwijs en kinderopvang onder één dak- vorm te geven. Een gebouw dat zoveel mogelijk de bijzondere onderwijsconcepten van De Diamant ondersteunt. De structuur en indeling zijn speciaal ontworpen om de gekozen concepten zo goed mogelijk uit te kunnen voeren en om te zorgen dat de kinderen zowel geconcentreerd als gezamenlijk kunnen werken en zich daarbij zo prettig mogelijk voelen. Het lichte en transparante gebouw verbindt leerlingen. Met doorkijkjes naar het centraal gelegen speellokaal en naar de split level gelegen atelierruimte.

Elke unit (onder-, midden- en bovenbouw en kinderopvang) heeft een eigen leerplein van plekken en hoeken afgewisseld met, door glas afgescheiden ruimten, waar samengewerkt, gespeeld, gepresenteerd of geconcentreerd gewerkt kan worden.

Duurzaam gebouw
Het gebouw krijgt een natuurlijke zonwering. Om oververhitting en zonhinder tegen te gaan, zijn de oost-, zuid- en westgevels voorzien van een staalnet met klimplanten. Deze zijn bladverliezend. ’s Winters komt er dus veel licht en warmte binnen en ’s zomers het minst. De bloeiende en in de herfst verkleurende planten laten de leerlingen de seizoenen ervaren. Er is veel daglicht. De gevels tussen de ramen bestaan voor een groot deel uit platen die licht doorlaten maar geen doorkijk hebben. Dat voorkomt een hoop kunstlichtgebruik.

Er is ook volop gedacht aan energiezuinigheid. De installatie is aangesloten op de zeer duurzame stadsverwarming. Die energie komt uit restwarmte van de dichtbij gelegen waterzuiveringsinstallatie. De ventilatie heeft warmteterugwinning en de zonnepanelen op het dak zorgen voor duurzame stroomopwekking.

Vernieuwend onderwijs
Ieder kind leert op PCBO De Diamant op de manier die het beste bij hem of haar past. Rekening houdend met ieders leerstijl en passend bij behoeftes en capaciteiten. De school kent drie concepten: programmagericht onderwijs (PGO), ervaringsgericht onderwijs (EGO) en ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO). Ieder kind dat leert krijgt uitgelegd waarom, met welk doel ze leren en hoe dit in te zetten. Nu, maar ook later. Positief. Met als doel te vertrouwen op je eigen talenten om te kunnen inzetten buiten de school, in de samenleving van nu en op elk kinds eigen pad later.

Het flexibele onderwijs dat op PCBO De Diamant wordt gegeven vraagt om een multifunctioneel inzetbaar gebouw met leerpleinen, stilteplekken, overlegruimtes, ateliers en een speellokaal. Doordat leerkrachten gebruik maken van al deze diverse inpandige ruimtes kan ieder kind optimaal onderwijs krijgen.

Een integraal Kindercentrum (IKC)
Een intensieve samenwerking voor een Integraal Kindcentrum (IKC) is tot stand gekomen met Mam’s kinderopvang. Vanuit een gezamenlijke visie op ontwikkeling van kinderen gaan Mam’s en De Diamant in Het Rooster vanaf het eerste kwartaal 2016 dagopvang, BSO en onderwijs bieden aan kinderen van 0 tot 13 jaar. Mam’s zal aansluiten op de drie concepten binnen de school: ervaringsgericht-, ontwikkelingsgericht- en programmagericht onderwijs en levert daarmee een wezenlijke bijdrage aan het wegnemen van de harde scheiding tussen kinderopvang en basisonderwijs.

Mam’s huidige manier van werken sluit hier in de basis al goed op aan. Kinderen leren en spelen binnen en buiten schooltijd in het IKC en kunnen hier hun talenten in de volle breedte ontwikkelen. Door kinderopvang in het gebouw op te nemen ontstaat een omgeving waarin de kinderen veel kunnen delen en soepel worden meegenomen in de geboden didactische visie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!