Kunstenaar Peter Donkersloot op zijn plek in Apeldoorn

Maandag 21 mei 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

,,Een Pop Up galerie in Apeldoorn? Zoiets overkomt me gewoon”, zegt Peter Donkersloot. Gisteren, zondag 20 mei, werd de expositie van hem geopend. De werken van Peter zijn in een compleet ander setting te bewonderen: ,,Het is mooi opgehangen, vind je ook niet? Vooral die serie van Marlon Brando in zijn rol als de Godfather. Die heb ik destijds gemaakt en ingelijst zodanig dat iemand het als een familieportret beschouwd. Dat je hier kunst en eten en drinken zijn gecombineerd, is mooi.”

Ondanks de mooie zonnige Pinksterzondag is er goede belangstelling voor de opening van de tentoonstelling en de kunstenaar was persoonlijk aanwezig. ,,Een mooie sfeer en een goed initiatief”, vindt hij. ,,Van het een komt het ander hè? We broeden al op een mooi creatief event hier in Apeldoorn. Ik heb wel iets met deze stad. Een vriendin van mij woonde hier. Zij wilde naar Amsterdam, mijn toenmalige woonplaats, ik wilde naar Apeldoorn.” Het liep anders, Peter heeft een galerie in Amsterdam en woont momenteel in België. ,,Zoals je misschien weet, ben ik in de reclamewereld begonnen. Maar mijn moeder, Hilda Blom, ook kunstschilder, stimuleerde me om te schilderen. Maar ik heb geen werk’, zei ik tegen haar. ‘Dan maak je het toch?, zei ze.’ En dat deed ik. Mijn eerste werken waren landschappen, bijvoorbeeld het Betuwse. En de eerste expositie, in Culemborg, was een succes. Het gaf me de duw om mezelf kunstenaar te noemen.”

Peter wilde leven van zijn kunst: ,,Ik heb veel portretten gemaakt van beroemdheden. Bijvoorbeeld The Rolling Stones. Die heb ik tijdens een tour van hen in Nederland mogen overhandigen. Het was een belevenis. Daarna is het snel gegaan. Ook heb ik nog steeds een galerie op de Spiegelgracht in Amsterdam. Ik hoop dat de mensen het werk hier in Salon 1813 waarderen. Ook ben ik altijd bezig met nieuwe technieken zoals het beschilderen van pallets. Voor inspiratie wil ik de komende tijd doorbrengen in Frankrijk. Dan wil ik me toeleggen op landschappen, waar het ook mee begon. Inspiratiebron voor mij zijn de landschapsschilderijen van Piet Mondriaan. Het is dubbel, ik wil dat doen, maar het is ook altijd weer spannend.” De tijd zal het leren wat de inspiratie van het Franse landschap met de creativiteit van Peter doet en waar het toe leidt. Een ding is zeker, Peter Donkersloot is nog niet klaar met Apeldoorn en via Grand Café Salon 1813 zal duidelijk worden wat en wanneer dit zal zijn.

De expositie is te bezichtigen in Grand Cafe Salo 1813 tot 19 juli. Toegang is gratis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!