Kunstenaar Simon van der Weerd doet gek

Vrijdag 1 februari 2019

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Als kunstenaar leerde kunstenaar Simon van der Weerd zijn lessen om bekendheid te genereren. Gek doen is zijn motto, zo lijkt. Hij spuugde schildersdoeken vol runderbloed, stak de onverkochte schilderijen, in de online verkoop, in brand en zette hij een gratis leenproject op waarbij zijn schilderijen maandelijks van wand tot wand gingen in binnen- en buitenland onder de naam ‘My art on the road’. Wat drijft de kunstenaar hoe gek gaat hij doen tijdens de expositie in Salon 1813 binnenkort in Apeldoorn?

,,Als kunstenaar wil je eigenlijk maar één ding”, zegt hij. ,,Mooie dingen maken en je ontwikkelen. Zo maakte ik in de afgelopen jaren diverse schilderijen van zaken die mij na aan het hart liggen bijvoorbeeld thema’s als liefde, seksualiteit, leven en dood, maar ook politiek en passie voor muziek en film. Deze schilderijen worden zo nu en dan verkocht maar hebben veel vaker de functie van een ‘visitekaartje’. Ze zorgen voor zichtbaarheid en er vloeien opdrachten uit voort, in binnen- en buitenland. Mijn schilderijen hangen in 15 landen en dat vind ik supergaaf. Na verloop van tijd belanden deze schilderijen netjes gecodeerd op een stelling en juist dat gaat mij aan het hart.”

‘Affordable art’

De expositie in Salon 1813 is verdeeld in 2 blokken. Het eerste blok vanaf de opening op 3 februari tot en met zaterdag 16 februari bestaat uit zogenaamde ‘affordable art’ (echte kunst voor een betaalbare prijs). In deze periode hoopt de kunstenaar een deel van de in de afgelopen periode gemaakte kosten terug te verdienen, zodat daarmee weer nieuwe werken gefinancierd kunnen worden.

Uniek gekke actie

,,Maar het draait zeker niet om geld”, aldus Simon. ,,In het tweede blok van de expositie, van zondag 17 februari tot 3 maart gaan de deuren in het bijzonder open voor organisaties uit heel Nederland zonder winstbejag. Ze kunnen gratis kunstwerken inslaan voor de aankleding van hun gebouwen en instellingen. Denk eens aan opvanghuizen, ziekenhuizen, locaties voor dagbesteding, jeugdinstellingen, scholen, bejaardentehuizen, gevangenissen enzovoort. Organisaties die belangrijk werk verrichten in onze samenleving, maar geen budget hebben voor een luxeproduct als kunst.” Simon hoopt dat het nieuws snel verspreid zodat zo veel mogelijk organisaties gebruik kunnen maken van deze bijzondere en uniek gekke actie.

Creatieve proces is winst

Op de vraag of hij het niet jammer vindt om deels tegen een lage vergoeding, deels geheel gratis afscheid te moeten nemen van zijn kunstcollectie antwoordt de kunstenaar glimlachend: ,,Wie denkt dat je kunstenaar wordt voor het geld is op zijn achterhoofd gevallen. Natuurlijk moet je geld verdienen en dat doe ik hoofdzakelijk door de opdrachten die ik krijg aangevuld met het geven van diverse workshops. Maar de winst zit in het creatieproces. Men zegt wel eens het gaat niet om de eindbestemming maar om de reis. En daar, in het proces van creëren, vind ik intens geluk.”

Simon van der Weerd exposeert een groot scala originele werken van 3 februari (opening 15.30 uur) tot 3 maart 2019 bij Salon 1813, Deventerstraat 13 te Apeldoorn. Check de website voor openingstijden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!