Kunstroute met muziek en live-art

Donderdag 29 maart 2018

Door David Levie

De Kunstroute is zondag 8 april al weer toe aan zijn zevende editie. De laatste jaren heeft Apeldoorn Direct zich voor dit evenement ontfermd. In totaal zijn er veertien locaties te bezoeken waar kunstenaars en ontwerpers aan het werk zijn. Want dat is het grote verschil met soortgelijke routes: de kunstenaars zijn ter plekke bezig met hun vak, gaan als ze daarvoor de tijd hebben even in gesprek met bezoekers en meestal is hun werk ook nog eens te koop. Er is een wandelroute uitgezet langs al die plekken die geconcentreerd zijn in de Apeldoornse binnenstad.

Een nieuwkomer is PS20 aan de kop van de Nieuwstraat. Een gelijknamige galerie van Bert Diks is gevestigd aan de Stationsstraat en is deelnemer aan het evenement waarbij de nadruk ligt op kunst en kunstenaars van Apeldoornse bodem.

Een greep uit het aanbod: Jong talent is te zien in ACEC in het Cultuurkwartier. Maartje van Dokkum (kunstacademie) en Remy Huway (digitale kunst) bepalen daar de sfeer. Maartje (de dochter van een beroemdervader: Marius van Dokkum) onderscheidt zich door haar sprookjesachtige realisme, Remy tovert met zijn computer mag zich volgens ingewijden hyperealist noemen.

Street-art

Klein Berlijn nabij de Onze Lieve Vrouwe Kerk aan de Hoofdstraat (richting station) staat vrijwel geheel in het teken van street-art. Rutger de Jong versierde al menige wand met zijn spuitbussen. Hij heeft zich van versterking verzekerd. De nabij gelegen Stationsstraat is met vier locaties die vlak bij elkaar liggen het sterkst vertegenwoordigd. Galerie PS20 dus, Studio 28, Halte 24-26 en Plan C (met kunst van de Noordzee en nostalgische badmode) dingen naar de gunsten van het wandelende of fietsende publiek.

Het Cafeetje van Marja aan de Hoofdstraat (nabij Caterplein) is van de partij met Jolanda van Hattum die zelden exposeert, dit in tegenstelling tot de dames Ingrid Wierts en Mirjam Tiggeloven, die aan de Marktstraat hun atelier hebben. Ook Atelier de Passarel aan de Roggestraat, schuin tegenover CODA is inmiddels een vaste deelnemer aan de Kunstroute. Mensen met een beperking laten zien dat hun ambachtelijke werk waaronder keramiek het predicaat mooi en authentiek verdient. Goudsmid en ontwerper Lara Kassenaar heeft een winkel aan de Beekstraat. Steevast trekt ze op de Kunstroute veel bekijks. Dat gaat ook op voor de kunstenaars die deze keer in Salon 1813 aan de Deventerstraat exposeren. Last but not least noemen we Galerie Zaaij aan de Asselsestraat 43. Daar is momenteel werk te zien van onder anderen Riks Vos en Margaret Bakker.

De deelnemers zijn te herkennen aan posters op hun deuren. Bij ACEC, Plan C (Stationsstraat 30) en CODA (museum en bibliotheek) liggen inmiddels flyers klaar met de wandelroute. Op de dag zelf zijn er nog flyers bij de deelnemers. Maar op =op. De Kunstroute op 8 april is van 13 tot 17 uur. Her en der is er live muziek.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst Kunstroute

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!