Liefde voor historie hand in hand met 55-plus

Donderdag 27 oktober 2016

Door Gerard Oltmans

De GROTE Geschiedenisshow, een avond vol historie deed dinsdagavond Orpheus aan.  Het had zomaar een avondje bij omroep Max kunnen zijn of een bijeenkomst van De Geschiedkundige Vrienden, maar het was het was echt bedoeld als een theatervoorstelling. Het publiek paste in het plaatje, 55-plussers met belangstelling voor wat is geweest. Doordat een herkenbaar verleden werd behandeld was het voor velen een feest van herkenning, hetgeen dikwijls leidde tot een instemmend gemurmel.

Het format is simpel,  de cast veelbelovend; een aantal (wisselende) panelleden onder aansturing van het Duo Nelleke Noordervliet en Jos Palm bespreken  feiten en feitjes met betrekking tot de vaderlandse geschiedenis. Panelleden waren deze avond Wim Berkelaar, Elsbeth Etty en Philip Freriks. De laatste als vervanger van de afwezige journalist Alexander Munninghof.

De show is opgebouwd rond een aantal vaste rubrieken: liedjes, anekdotes en een Grote Geschiedenisquiz. Bij de liedjes uit de periode van kort voor en na de oorlog werd het publiek uitgenodigd mee te zingen… in het begin althans. Want het was duidelijk geen korenavond in de Apeldoornse schouwburg,  dus bleef het vocale deel beperkt tot het meezingen van de afgetitelde refreinen.

Alhoewel in de anekdotes een leuk weetje zat over Multatuli waren de verhalen zo persoonlijk dat de  link met de Nederlandse geschiedenis wel erg gezocht overkwam. Het panel werd voor een dilemma gesteld en moest vervolgens degelijk onderbouwd een keuze maken. Tussen Marcus Bakker en Boer Koekoek bijvoorbeeld.  Twee controversiële figuren uit de naoorlogse parlementaire historie.  Leuke weetjes weer. Behalve de koppeling met francofiel Philip Freriks ontging mij echter wat Edith Piaf en Juliette Gréco in het rijtje te zoeken hadden.

In De Grote Geschiedenisquiz werd het publiek gevraagd keuzes te maken op vragen als: waar bleef het hoofd van Balthasar Gerards na zijn vierendeling? De winnaar excuseerde zich later omdat hij een voorsprong had (geschiedenis leraar) maar zijn medestrijders gingen tot het eind mee dus complimenteerde Jos Palm het publiek voor zijn historische kennis.

Nelleke Noordervliet gaf desgevraagd aan dat de geschiedenisonderwerpen vaak bepaald worden op basis van de kennis die bij de panelleden aanwezig is, en daardoor deze keer dus erg persoonlijk waren. Een tip van de quiz-winnaar is het optreden van Diederik van Vleuten met ’Mijn nachten met Churchill’: komende zaterdag, 29 oktober in Orpheus.

De Grote Geschiedenisshow, dinsdag 25 oktober, Rabobankzaal Orpheus

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?