Liefhebben

Vrijdag 24 mei 2019

Door Edward Butter

Ieder zichzelf respecterend mens weet tegenwoordig dat je eerst van jezelf moet leren houden voordat je oprecht van een ander kan houden. ‘Liefhebben een kunst of een kunde’ is de titel van een boek van Erich Fromm. Een boek wat ik destijds zelf met veel interesse heb gelezen. ‘Intieme vreemden’ is in die serie ook een interessant boek. Houden van en gelukkig zijn zijn zaken die schijnbaar dicht bij elkaar liggen – elkaar tot hun recht doen komen – en waar we dus veel aandacht aan besteden.

Genieten van je reis is even belangrijk – misschien wel belangrijker – als genieten van het bereiken van je doel. Dat laatste is slechts een heel kort moment terwijl de reis uren, dagen of zelfs weken in beslag kan nemen. Een aantal jaren geleden had ik niet eens een doel en ik genoot intens door rond het Loo rustig fietsend te genieten van alles wat daar te zien viel en de mooiste dingen te fotograferen. Voor ik het goed door had zat ik in een busje van de marechaussee en werd me gevraagd wat ik aan het doen was. “Niets” was weliswaar de waarheid maar niet het goede antwoord. Niets is namelijk hetzelfde als lanterfanten en lanterfanten is in Nederland wettelijk verboden en kan een fikse boete opleveren. Het duurde een half uurtje voor ik was nagetrokken en gebleken was dat ik lief ben en geen gevaar opleverde voor ons koningshuis.

Raar land dacht ik, maar voor u heb ik een oplossing en wel mijn kunstroutes. Mocht u aangehouden worden dan kunt u zeggen “ik volg een kunstroute” en dat mag weer wel. Plassen onderweg in een bosje weer niet. Dat heet wildplassen. Neem een emmertje mee. Plassen in een emmertje mag wel en het emmertje even leeggooien in een bosje mag ook. Humor.

Wat het allemaal met liefhebben te maken heeft?

Eenmaal mijn routes gewandeld en/of gefietst en de kunstwerken onderweg bekeken geven u voor eeuwig een ander beeld van uw omgeving. U reist niet meer door de stad van A naar B maar geniet meer van de reis. Leer in de stad nog even naar boven – naar de geveltjes – naar de geveltjes kijken en een reis door de stad wordt nooit meer hetzelfde. Het gevaar ontstaat dat je zelfs voor je plezier – zonder echte reden dus – de stad doorklieft en dan moet u niet vreemd opkijken als u wordt bekeurd voor lanterfanten.  Zeg dus altijd bij aanhouding dat u één van mijn routes aan het wandelen bent.

Mijn routes kunt u vinden via https://www.zwerfspin.nl onder het menu “Kunst Apeldoorn” onder het submenu “Kunst Apeldoorn”. Daar vindt u ook een overzicht van veel kunstwerken in de openbare ruimte, ateliers en websites van kunstenaars in Apeldoorn. Om u warm te maken hieronder even de stadsroute met een twintigtal kunstwerken met foto’s en soms met tekst. Leuk? Kom eens op mijn website of op https://www.zwerfspin.nl/ed-photo/ kijken.

Genieten van de reis geeft het leven tussendoor meerwaarde, maakt u gelukkiger en leert u liefde voor de omgeving te ontwikkelen. Liefde hoeft namelijk niet alleen tussen mensen te zijn maar kan ook liefde voor de kunst zijn.

En ik stel het ontzettend op prijs als je via mijn site even een bericht geeft over hoe je de route vond.

Stad wandel of fiets route:

Stad

Kunstroute Apeldoorn stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst Kunstroute

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!