Lilith, meer dan alleen een portret

Vrijdag 27 januari 2017

Door Gerard Oltmans

Twee tentoonstellingen die de bezoeker uitdagen om verder te kijken dan het plaatje dat ze zien. Foto’s van Michel Sculz-Kryzanowski die met het maken van beeldreeksen de beschouwer wil uitdagen en na te denken wat er nu bedoeld wordt in stemmig zwart-wit en de kleurenpracht van Lilith (Henriette van Gasteren). Het leuke van deze combinatie is dat ze contrasteren qua beeld en kleur, maar tegelijkertijd dezelfde vraagtekens oproepen, is het nu wat ik zie, of…

Lilith, die in absurde of humoristische ensceneringen thema’s als vrijheid, identiteit of gelijkheid wil onderzoeken. Alhoewel ensceneringen… zelf zegt ze dat bijna nooit weet hoe het er binnen bij de mensen uitziet dus ze betitelt het zelf meer als inrichten, door dingetjes op hun plaats te zetten en daarna intuïtief zichzelf neer te zetten. Vragen oproepen door zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot te geven is wat ze ver doorvoert.

Maar ook in haar directe contact gaat ze graag het gesprek aan. Een leuk voorbeeld is het sieraadje dat ze tussen haar ogen draagt. Niets zwaars of gelovigs, maar gewoon omdat ze het mooi vindt, het aandacht trekt en in veel gevallen een aanleiding is voor een leuke gedachtewisseling. Want dat wil ze graag, vooral als ze een omslag teweeg kan brengen. Zoals met de priester die eerst een weerstand had tegen haar foto’s, maar na een gesprek bereid was mee te werken aan een nieuwe fotoreeks; Bit Player. Waarin Lilth de figurant is in plaats van de hoofdfiguur in haar andere thema’s. Zo ontstaan de dingen.

Beide tentoonstelling in het CODA Museum worden aanstaande zondag, 29 januari, geopend door CODA-Directeur Carin Reinders in aanwezigheid van Lilith.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?