Los Zand: Ben Eggermont

Woensdag 16 oktober 2019

Door Redactie

Er gaat wat gebeuren in Apeldoorn; op zondag 27 oktober presenteren 9 Apeldoornse schrijfsters en schrijvers hun verzamelde verhalen in de bundel Los Zand, verluchtigd met foto’s van Job Kok en tekeningen van Sonja Bruil. De presentatie vindt plaats om 16.00 uur in Heerlijk Lokaal.. De bijeenkomst is gratis en voor niets; het boekje is te koop tegen een vriendenprijs. De komende weken stellen de schrijfsters en schrijvers zich voor via Apeldoorn Direct. Deze keer is Ben Eggermont aan de beurt.

Ben is kort na de oorlog op 11 juli 1945 geboren in Den Haag, een stad die hij nog steeds een warm hart toedraagt en die nog steeds bij hem weemoed kan oproepen. Mooi verwoord in het lied ‘Oh Oh Den Haag’ van Harrie Jekkers. De geur van de zee is en blijft een gemis. De stormen in de herfst, Vlaggetjesdag op Scheveningen en Prinsjesdag op de derde dinsdag in september zijn dierbare herinneringen.

In 1968 bracht werk hem naar Apeldoorn. Hij werd programmeur bij de Philips Computer Industrie aan de Oude Apeldoornseweg. Een industrie die een onvoorstelbare ontwikkeling heeft laten zien en waarvan hij een groot deel heeft mogen meemaken, van ponskaart tot terabyte. Als een soort rode draad is hij altijd blijven tekenen, lange tijd bij de vereniging De Pretentielozen en nu al jaren bij de Apeldoornse kunstenaar Stephan Peters. In 2014 maakte de pensionering een eind aan zijn arbeidzame leven en kwam er tijd vrij voor andere activiteiten waaronder toneelspelen bij het Theater Zonder Grens en schrijven voor het online platform Apeldoorn Direct. Schrijven was eigenlijk nooit aan de orde geweest, afgezien van specificaties voor software, offertes en projectvoorstellen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?