Louise Schiffmacher klaar voor tweede fase

Vrijdag 21 september 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Kunstenares Louise Schiffmacher van Teylingen is na een periode van tegenslagen weer helemaal terug in het creatieve proces. Haar ziekteperiode heeft haar gedwongen om focus aan te brengen in haar leven: ,,Dat is zeker zo. Het herstel van ziekte en het krijgen van een nieuwe lever voelen als opnieuw geboren worden. Daarmee wist ik ook dat ik zelf weer moest, of liever wilde, creëren. Het feit dat Lieuwe van der Chijs mij benaderde voor een expositie, was het laatste duwtje dat ik nodig had.” zegt Louise terwijl ze toekijkt hoe haar werken worden opgehangen in de galerie.

Louise splitst haar carrière op in twee delen: ,,Eigenlijk was ik altijd al gefascineerd door kunst. Het zit denk ik in mijn genen. Mijn moeder was kunstenaar en mijn vader schrijver. Ik was een lief kind, maar op mijn 12e ging ik de wijde wereld van Amsterdam in. Het was begin jaren ’80 en ik werd gegrepen door de punk beweging en van daaruit kwam ik in contact met Henk Schiffmacher. Bij hem liet ik een eerste kleine tattoo plaatsen. Dat was het begin van mijn, zeg maar mijn 1e carrière, namelijk die van tatoeëerder. Wat mij betreft is het een kunstvorm, maar zeker ook een ambacht. Dat heb ik bij Henk geleerd. De wereld van tattoos is enorm veranderd. Dat maakten wij van dichtbij mee. Eigenlijk leverde me dat geen energie meer op en tegelijkertijd ging het steeds slechter met mij. Ik werd ziek en moest daaraan toegeven.”

In het 2e deel van haar artistieke leven, vertrouwd Louise haar ervaringen toe aan het doek in krachtige en kleurrijke beelden: ,,Het feit dat ik hersteld ben, geeft me weer energie en vertrouwen. Daarom heb ik het schilderen weer opgepakt, die kunstschilder ben ik namelijk ook. En dat is best spannend, maar ik merk ook heilzaam. Mijn werken zijn inderdaad de ervaringen die ik had als globetrotter en wat ik verder zoal meemaakte. Het was een proces van zelfreflectie en steeds weer in de spiegel kijken. En wat ik op doek zet, is niet van tevoren bedacht. Het komt er gewoon uit omdat het ergens zit. En als ik er naar kijk, zie ik ook blijheid. Zo voelt het ook. Ik heb natuurlijk ook een tweede kans gekregen. Met mijn werk heb ik niet echt een boodschap, als het iemand aanspreekt, vind ik dat fijn. Het moet vooral ook laagdrempelig zijn en voor iedereen bereikbaar. Heel mooi is ook dat er op creatief vlak zoveel meer gebeurt. Zo ben ik, samen met Henk, bezig met het ontwerpen van een sieradenlijn Loot by Schiffmacher. We hopen deze lijn eind oktober te lanceren. En waar het verder heen gaat? Ik weet het niet. Wel vind ik het overigens heel fijn dat mijn werk nu in Apeldoorn hangt. Ik zie echt uit naar zondag.”

De expositie Heroin’s Ho’s and Housewives Volume 2 van Louise Schiffmacker wordt op 23 september vanaf 15.30 uur in Salon 1813, Deventerstraat 13, geopend, onder toeziend oog van haar man Henk Schiffmacher, door fotograaf Patricia Steur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!