Mannen van Yellow Pearl rocken alsof ze nooit zijn weggeweest

Zaterdag 1 juli 2017

Door Bart Lauw

De befaamde Apeldoornse band Yellow Pearl (YP) vierde vrijdagavond 30 juni in Gigant, na een sabbatical van negen jaar, zijn revival in deze poptempel op de Nieuwstraat. Zeker 300 mannen en vrouwen zijn getuige geweest van deze comeback waar zo lang naar is uitgekeken.

Alvorens YP het podium mocht betreden, was het aan Colorwave om de spits af te bijten en het publiek te enthousiasmeren. Hoewel de zaal in het begin nog niet helemaal gevuld was, deed de band dit met verve en de aanstekelijke sound zorgde ervoor dat de bezoekers spoedig in beweging kwamen. De bandleden hebben elkaar in 2013 leren kennen tijdens hun studie en een samenwerking volgde. Hoewel duidelijk geïnspireerd door de Foo Fighters, was goed te horen dat ze een eigen, catchy sound hebben gecreëerd. Zangeres Eva-Gina Berkel is behept met een aangename stem en charmante uitstraling, gitaristen Florian Brügge en Jan Kuhn wisten hun instrument te laten scheuren, bassist Elmo Lamers (oud bassist van The Doots) liet vakkundig horen dat de bas een essentieel instrument is voor elke band en dit alles werd gecompleteerd door de strakke ritmesectie van drummer Yorick Mensink. Allen bewezen dat ze talentvolle musici zijn en Colorwave een band met potentie is om vooral in de alternatieve scene en op festivals de komende jaren hoge ogen te gooien. Het enige dat zeker niet had misstaan was een rustgevende ballad bij dit muzikale vuurwerk.

Na dit stevige voorprogramma werd het voor het publiek de hoogste tijd voor het weerzien met de hoofdact van de avond, Yellow Pearl. Negen jaar duurde hun muzikale break, maar mocht men denken dat, na zo’n lange periode, het een en ander onwennig zou klinken dan kwam men bedrogen uit. De band, bestaande uit Emiel Goedkoop (oud bandlid van The Doots) op toetsen, Viktor Beekman op gitaar, Hendrik de Vries op gitaar, Sander Keuls op bas en Emiel Pijnaker als frontman, leadzang en drummer, klonk volwassener en frisser dan ooit.

The groove zat er vanaf het eerste moment goed in en gezien de reactie van het publiek was het een feest der herkenning, ook na al die jaren absentie van de band. Vele bezoekers kenden Yellow Pearl nog uit de begindagen van de band. Ook ondergetekende volgt de band al enthousiast vanaf het eerste moment.

YP is opgericht eind 2002 en twee jaar later kwam het eerste succes met het catchy nummer ‘For you and me’. In 2004 volgde de top-10 hit ‘See you again’ en de grote doorbraak kon toen niet uitblijven. In 2006 werd het een jaar met hoogtepunten. Zo speelde YP twee keer een uitverkocht Paradiso plat. De eerste keer als voorprogramma van Thin Lizzy en de tweede keer bij de release van het indrukwekkende debuutalbum ‘Rebel in you’. Helaas is dit tot op heden nog maar de enige plaat. Daar komt binnenkort echter verandering in, aangezien het optreden in Gigant volledig is opgenomen met beeld en geluid.

In 2008 werd besloten om uit elkaar te gaan. Hoewel YP nog regelmatig op de landelijke radio is gedraaid, werden er geen optredens meer gegeven. Nu, bijna tien jaar later, blijkt echter dat toentertijd niet definitief de stekker uit het contact is gehaald, maar dat er slechts een lange muzikale vakantie is gehouden. YP is helemaal terug.

Met deze gig in Gigant is het startsein gegeven voor de ‘See you Again Tour’ en dit gaat vergezeld van de potentiële hitsingle ‘Temptation’. De verwachtingen van de komende tour zijn hooggespannen. De mannen van YP lieten in Gigant horen, na al die jaren levenservaring, muzikaal gegroeid te zijn, wat de sound nog beter tot zijn recht liet komen. Ook de aanwezigheid van drie zoetgevooisde achtergrondzangeressen, Charmaine Kloof, Melissa Kanza en Augèle Maria, gaven een absolute meerwaarde aan YP 2.0.

Het werd een optreden met afwisselend hun eigen nummers en enkele covers, waaronder een fraaie uitvoering van Thin Lizzy’s ‘The boys are back in town’. Een zeer toepasselijke titel.

Zonder afbreuk te doen aan de muzikale kwaliteiten van de andere muzikanten is een extra compliment aan gitarist Hendrik de Vries wel op zijn plaats. In de Apeldoornse muziekscene is al langer bekend dat hij een begenadigd gitarist is, echter was dit zijn eerste officiële liveoptreden bij YP. Weliswaar heeft de band, twee dagen geleden, live gespeeld op Radio 2 bij Gerard Ekdom, maar in Gigant was het de eerste keer dat Hendrik in deze setting zijn muzikale kunsten mocht laten horen. Hij kreeg de pittige taak om de vorige, eveneens begenadigde, gitarist Myrddin Hoogenraad, te vervangen en dat deed hij, via prachtige solo’s, met verve.

Voor het persoonlijk hoogtepunt van de avond zorgden echter beide Emilio’s. Emotioneel werd schrijver dezes namelijk bij het nummer “I still want you”. Dit nummer werd klein gebracht en door de kwetsbare zang en prachtige muzikale pianobegeleiding moet mij de ontboezeming van het hart dat ik het gevecht met mijn prikkende ogen daarbij heb verloren. Een moment van reflectie werd een feit.
Er waren vervolgens ook nog enkele gastoptredens van accordeonist Juul Beerda en Steven Raaijmakers die, op zijn verjaardag, liet horen de gitaar kundig te kunnen bespelen.

Concluderend kan men spreken van een uiterst geslaagde comeback van YP. Hoewel ik mij, als doorgaans kritisch recensent, niet teveel in superlatieven wil uitdrukken, is mij het dit keer niet gelukt. Het enige puntje van kritiek zou kunnen zijn dat het geluid van de zangeressen iets te zacht stond. Persoonlijk vond ik het ook jammer dat de ballad ‘Slowing it down’ niet gespeeld werd. Reden te meer om nu de cd ‘Rebel in you’ op te zetten met dit eveneens gevoelige nummer op repeat. Als muziek emotioneel kan raken dan is dat, mijns inziens, een meerwaarde voor elke artiest en Yellow Pearl heeft dat heel goed begrepen.

Gigant, Yellow Pearl, vrijdag 30 juni

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!