Massada in Gigant

Maandag 21 maart 2022

Door Ernst van Rossum

De geschiedenis van Massada gaat terug naar de jaren ’60 in het Noord-Hollandse Huizen. Daar ontstond het idee van een band, die ze in eerste instantie The Eagles noemde. Toen de Amerikaanse Eagles bekendheid kregen in Nederland, besloten ze in 1973 hun naam te veranderen naar Massada. De band speelde eerst voornamelijk op Molukse feesten, maar hun populariteit steeg enorm met singles als Latin Dance, Dansa, Arumbai en Sajang É. Dit laatste nummer was zelfs een nummer 1-hit!

Niet veel later stonden ze dan ook op verschillende podia, waaronder die van Pinkpop en het Java Jazz Festival. De unieke sound van Massada, die bestaat uit Latijns-Amerikaanse ritmes en percussie-instrumenten, leverde een vergelijking op met Santana. Deze sound was duidelijk te horen op het langverwachte debuutalbum genaamd Astaganaga, die in 1978 verscheen.
Een jaar later brachten ze opnieuw een album uit: Pukal Tifa. Dit album was een stuk ‘Molukser’ dan het debuutalbum.

Het derde album, Pusaka, werd in 1980 uitgebracht. Hierop was de nummer 1-hit single: Sajang É te horen. In de Top 100 verkoop van 1980 stond de single zelfs op nummer acht! De vraag vanuit het publiek naar een compleet Maleistalig album werd groter en groter, maar toch wees de band dit af. Zij sloegen met de plaat Baru een andere richting in. Totdat in de jaren ’90 de Massada Revival Band werd gevormd en de funky-achtige sound weer werd ingeleverd voor de originele Massada sound.

Vandaag de dag weten Johnny Manuhutu (leadvocals), Rudy de Queljoe (gitaar), Jopie Manuhutu (timbalen), Jan Jermias (gitaar), James Sabandar (bas), Freddy Anindjola (toetsen), Daniël Bloem-Beretty (conta’s) en Alvin Manuhuwa (drums) het publiek nog steeds aan te steken met hun latin-fever!

Zo ook zaterdagavond in Gigant, het plezier spatte er weer van af bij deze gerenommeerde band. Als jongeman was ik vroeger best gecharmeerd van hun muziek maar nog nooit aanwezig geweest bij een live-concert. Zaterdagavond was ik er dus bij en heb zeer genoten van de muziek van Massada.

Het publiek deinde rustig mee op de Latijns-Amerikaanse ritmes en genoten zichtbaar van wat Massada hun voorschotelde.

Zaterdagavond 19 maart, Popzaal Gigant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!