Museum claimt Prinsennacht voor afscheid

Dinsdag 17 april 2018

Door Redactie

Hoewel weinig mensen Prinsennacht zullen zien als de perfecte gelegenheid om een museum te bezoeken, wil het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte de avond van 26 april claimen als museumnacht. Dat doen ze niet zo maar, want het museum heeft wat te vieren; hun enige ‘levende’  museumgids, Martijn de Frankrijker, stopt ermee. ,,Dat is feest, omdat het de deur opent voor nieuwe gidsen.” aldus de Frankrijker. Ze vieren het groots, want de Frankrijker wil met zijn laatste wapenfeit honderd mensen gaan rondleiden. ,,Een verdubbeling van het record.”

,,Er is officieel nog geen wereldrecord voor de meeste mensen tijdens één rondleiding. Ik zeg niet dat ik hem ga verbreken, maar er is nog geen recordhouder en ik ga voor honderd man. Reken maar uit.” lacht de Frankrijker. Het wordt zijn laatste rondleiding voor het museum, omdat hij op wereldreis gaat. Vragen we hem hoeveel mensen hij rondgeleid heeft dan moet hij even nadenken: ,,Ik denk dat ik richting de duizend ga. En dat in iets meer dan een jaar. Allemaal razend enthousiast.”
En nu wil De Frankrijker daar een laatste schepje bovenop doen. ,,Het Museum voor Kunst in Openbare Ruimte” is het grootste museum op aarde en dat gewoon in Apeldoorn.
Daarom wil ik groots afsluiten. Dat verdient het museum en de medewerkers die mijn plek in moeten nemen. ,,En naar enthousiastelingen die museumgids willen worden zijn ze nog op zoek. ‘Museumdirecteur’ Bas Fontein geeft aan dat dit een hele kluif wordt.”

,,Voor Martijn deden we alle rondleidingen met een boxje. Daar kunnen we nu niet naar terug. Ik noem Martijn niet de beste gids die ik ooit heb gezien, maar hij was niet slecht. Heel niet slecht.” Wel vind Fontein het project voor De Frankrijker’s laatste wat hoog gegrepen. ,,Hij zegt dat er genoeg mensen zijn die hem nog eens willen zien en vrienden die hem steunen. Ik moet dat eerst nog maar zien.”
Voor zijn laatste rondleiding op 26 april haalt De Frankrijker nog één keer al zijn ‘greatest hits’ uit de kast. Zo leidt hij nog eenmaal rond met zijn herkenbare gele vlaggetje en gaat vertelt hij de mooiste verhalen die hij kent over Apeldoornse kunstwerken.
De rondleiding op Prinsennacht begint om 19:00 en eindigt zo’n anderhalf uur later in de buurt van het Caterplein. ,,Dan kunnen we gelijk afsluiten met een goeie borrel.” De rondleiding is gratis, maar wanneer je onderweg nog verrast wil worden met een drankje dan zijn de kosten 5 euro. Aanmelden is niet nodig.

Over het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte

Het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte is een museum in de buitenlucht. Ga je naar buiten dan loop je het museum binnen. Het museum bestaat om de 140 kunstwerken in de openbare ruimte van Apeldoorn te promoten. Dit doen we door lezingen, rondleidingen en speciale projecten.

Meer informatie:

www.museumvoorkor.nl
info@museumvoorkor.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst Museum

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!