De Muur van Bart Koldewee

Maandag 8 februari 2016

Door Ben Eggermont

‘De Muur’ is voor regelmatige bezoekers van Podium Gigant inmiddels wel een bekend begrip. Sinds enkele jaren biedt Podium Gigant jonge beeldende kunstenaars een platform om zichzelf te presenteren door de muur achterin het café te verrijken met een tijdelijk kunstwerk.

Zondag 7 februari werd het eerste kunstwerk van dit jaar ‘De Muur van Bart Koldewee’ geopend. Gigant-directeur Guido de Vries bracht de geschiedenis van de muur in herinnering en bedankte Sandra Peters voor de programmering van het jaar 2015. Hij introduceerde TADA projects van Marije Vermeulen en Guido Nieuwendijk. Zij zullen in ieder geval dit jaar verantwoordelijk zijn voor de programmering van de muur. Marije lichtte in het kort missie en doelstelling van TADA toe. De naam zegt eigenlijk alles en staat voor Temporary Artspace of Dutch Abstracts. Daarna kreeg Guido Nieuwendijk het woord om het werk van en Bart Koldewee te introduren. Bart is een gedreven Deventer kunstenaar die op jonge leeftijd als een geheel eigen vorm heeft gevonden om zich uit te drukken, heeft al meerdere muren van kunstwerken voorzien en werk daarnaast ook op paneel en doek, uitsluitend in zwart/wit en in een grafische beeldtaal. Onder het genot van een drankje en een hapje werd er nog doorgesproken over het werk en andere zaken. Abstractie, ritme en herhaling kenmerken de werken van Bart Koldewee, de gebruikte beeldelementen worden door Bart ontworpen zonder een directe referentie met de werkelijkheid.

Vorig jaar heeft hij samen met Mathijs van Sark de NachExpo Deventer opgericht, een expositie ruimte  ‘voor hedendaagse kunst aan de handelskade te Deventer. Het getoonde werk is alleen te zien tussen zonsondergang en zonsopgang. NachtExpo Deventer bestaat uit twee ruimtes welke vanaf de buitenzijde van het gebouw te bezichtigen zijn. Elke maand een nieuwe kunstenaar met nieuw werk zorgt voor een breed aanbod’ (tekst ontleend aan de Facebookpagina).

Aansluitend aan de opening was er een optreden van A Brighter Light in het Muziekcafé. Dit heb ik aan mij voorbij laten gaan, ongetwijfeld zult uw hierover deze week nog lezen in een bericht van Pedro Waldenaar.

Ik zou zeggen, als je in Gigant komt de komende tijd, kijk even met aandacht naar de muur en laat het beeld op je inwerken en geniet.

De muur is nog te zien tot en met 27 maart 2016.

De onderstaande links geven toegang tot meer informatie:

De site van Bart http://www.bartkoldewee.com

De TADA Projects http://www.tadaprojects.com

De NachtExpo http://www.facebook.com/NachtExpoDeventer/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!