Muziekcafé Gigant met de band Nairobi Golf Kid

Woensdag 12 november 2014

Door Pedro Waldenaar

Gerard Oltmans en Peter Vroon

Het is zondagmiddag 9 november 2014: de dag waarop we in afwachting zijn van de komende feestdagen: St. Maarten, St. Nicolaas, Kerst en Oud en Nieuw. En gelukkig wordt het ook weer 2 januari. De dag waarop alles weer normaal wordt. Het is ook zondagmiddag: Gigant muziekcafé 16.15 uur met het optreden van de band Nairobi Golf Kid uit Enschede. Gratis entree!

Het intro van het eerste nummer is veelbelovend: de drummer stuwt het geluid van de gitaristen op; een heerlijk bonkend ritme doet je denken aan het voorbij stuiven van een goederentrein. Denderend richting eindbestemming zijn we nog pas aan het begin van het optreden. Het viertal zet goed in en kent zeer waarschijnlijk de ondubbelzinnige waarheid: “De eerste indruk is de beste indruk!”. Het viertal brengt een mix van experimentele rock; neo-psychedelica en new wave.

De gitaren gaan het gevecht aan met de drums: het geheel maakt een solide en ook stevige indruk. Lange nummers maken het je gemakkelijk; niet steeds maar weer applaudisseren; maar er eens goed er voor gaan zitten. Deze muziek heeft op mij een rustgevende werking; ondanks of wellicht dankzij het stevige geluid. David Byrne (de voormalige voorman van de Talking Heads) heeft dit in zijn boek “Hoe muziek werkt” proberen te verklaren. Welke invloed heeft muziek op de brein? Waarom roept de ene soort muziek wel empathie op en de andere niet. Hoe werkt dat in ons hoofd?

In ieder geval roept deze muziek van Nairobi Golf Kid een warm gevoel op. De donkere stem van de zanger geeft nog een extra dimensie aan dit warme gevoel. Het café stroomt vol; alle plaatsen zijn bezet; deze muziek hoef niet beluisterd te worden; deze muziek moet je ondergaan; zonder naar deze muziek te luisteren wordt het publiek steeds ontspannender. Een bijzondere tafereel!

Vooral de nummers die rustig beginnen, toewerken naar een climax passen bij deze band. Het einde komt soms plotseling; maar het werk is gedaan; een leuke zondagmiddag met een band die in staat is de geest uit de fles te halen.

Bandleden: Thije Kor: guitar, vocals, synth; Dylan Jongbloed: guitar, synth; Michiel Brantjes: drums, percussion; Per Vissers: bass guitar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!