Muziekcafé Gigant: Rob Klerkx & the Secret

Woensdag 14 januari 2015

Door Pedro Waldenaar

Diana en Rob Ulrich

Het is zondagmiddag 12 januari 2015. Een week vol onvermogen en handelingsverlegenheid achter de rug; ondanks en dankzij de media. Toch op weg naar Gigant; naar het muziekcafé van Gigant; het is 16.15 uur en zoals elke zondag: een muziekoptreden: en voor deze middag: Rob Klerkx & The Secret.

Het café is stampvol; zojuist is er weer nieuwe muurschildering in het café aan de openbaarheid prijsgegeven. Daarnaast zijn er ook veel fans op Rob Klerkx afgekomen; en nà het eerste nummer is dit te begrijpen: Rob zingt met een mooie, zuidelijke, wat nasale stem die goed in het gehoor blijft hangen. Een gedreven artiest die zingt om het publiek te plezieren. Een drietal bandleden die volledig in dienst staan van de stem van Rob; goed op elkaar ingespeeld en met een passie die het aanwezige publiek doet genieten. Het is een prima samenspel.

Rob heeft onlangs zijn 5de CD uitgebracht: Magnolia. Neem nu het prachtige eerste nummer van deze CD: Virginia: een parel van een nummer: teder gebracht, subtiel ondersteund door gitaar en bekrachtigd door een drum. De stem van Rob is fragiel; ingetogen, de tekst goed verstaanbaar: om kippenvel van te krijgen.

En dan het 2de nummer van deze CD: Love Light: alsof de troepen optrekken naar het front; de vrede lijkt voorbij; we gaan er tegenaan. En dat zien we ook terug in het optreden van Rob: we gaan er tegenaan; we maken er een feestje van…..niemand en niets hindert mij; we zingen en spelen tot we erbij neer vallen: dit is onze enige manier om door te gaan.

Wait for me is een smachtend nummer: Wait for me: you are my best friend; wacht op me; wacht op mij…..Hier is Rob en de band op zijn best….wait for me; de woorden kunnen niet genoeg herhaald worden;

En dan nog zo’n nummer: Come Home: ook daar weer dat verlangen; dat bijna smekende: kom toch naar huis; alsjeblieft……groots gebracht; verpletterend; je zou zo de bus of het vliegtuig pakken om naar huis te gaan.

Rob droomt in Americana en is in staat dat in zijn woorden en muziek tot leven te brengen en neemt in zijn nummers én in zijn optreden de tijd om ons deelgenoot te maken van zijn zielenroerselen. Het zijn langgerekte nummers; elke nummer is een compositie op zich; is een feestje op zich om naar te luisteren.

Met Rob Klerkx & The Secret wordt een week afgesloten van onvermogen; van handelingsverlegenheid en gaan we een week in van herstellen; van recupereren: van herpakken en muziek…..muziek heeft ook hier een helende werking: Come Home!

Setlist: virginia, wait for me; carry my love; i’ll come over; finale disere; black wave; pale blue hand; my evening; she said; california rain; magnolia; dna love; shadows; burning heart; america in me; come home.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Woensdag 31 december 2014

Door Pedro Waldenaar

Het is zondagmiddag 28 december 2014; de laatste zondag van dit jaar; kerst achter de rug en de eerste sneeuw is gevallen: Op naar Muziekcafé Gigant: Atlantic Attraction speelt. En hoe!

De deels Haagse Indie-rockband heeft net een Europese tour door zeven verschillende landen achter de rug. Vorige avond nog opgetreden in Den Bosch staan ze vanmiddag fris en fruitig in het muziekcafé van Gigant. Merkbaar is dat de heren er zin in hebben.

Het openingsnummer heet Strange Love: angstaanjagende geluiden vullen het café; het geluid past precies bij de donkere dagen tussen kerst en oud en nieuw: sluit de deuren en de ramen: houdt de vijand buiten en binnen is het gezellig: De band speelt.

Na dit prachtige en indrukwekkende intro breekt in de muziek de zon door: opgewekt geluid en een stem die hoop geeft: het nieuwe jaar lijkt nu al begonnen. Het verloop van dit eerste nummer geeft de tijd om even weg te dromen: stuwende drums die prima passen bij het aanzwellende gitaargeluid. De band laat zien waartoe zij in staat is.

Het tweede nummer is verrassend: The Excuse Act: toegankelijke muziek, een heerlijk ritme en een goede, breekbare stem. Poprock, indie-rock van de bovenste plank. Lange gitaarpartijen waarbij de hoop is dat deze nooit ophouden. Er is verlangen naar meer.

Naar mate de voorstelling vordert, wordt het drukker in het café en wordt het publiek enthousiaster; velen kunnen een lichte neiging tot dansen niet meer onderdrukken. Dansen, dansen en nog eens dansen: daartoe nodigt deze muziek uit.

In het mooie nummer Far From Home wordt het talent van deze band helder: zij verstaan de kunst om een rustig nummer met een goed verstaanbare tekst op een energieke manier te brengen: zang, ritme en tempo zijn goed op elkaar afgestemd: het nummer is duidelijk in balans: het nodigt uit om bij een verre autorit steeds maar weer opnieuw te beluisteren.

Atlantic Attraction: gewoon een goede band; een prachtige afsluiter van een mooi muziekjaar van muziekcafé Gigant: Apeldoorn mag trots zijn op deze poptempel.

De band: Kevin: Vocals, guitar; Arend: guitar, vocals; Joris: Bass/vocals; Sibren: Drums.

Setlist: Strange love, the excuse act; far from home, let me hide, looking for answers; enjoy the silence, nothing left, holding you back, odessa en de synthesizer versie van the excuse act

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?