Muziekspeeltuin voor mensen met een verstandelijke beperking

Zaterdag 25 april 2015

Door Redactie

Markant, Centrum voor Kunsteducatie, en zorgaanbiederstichting De Passerel, beiden uit Apeldoorn,  zijn in 2011 een unieke samenwerking aangegaan. Met een op maat gemaakt cursusprogramma kunnen cliënten met een verstandelijke of meervoudige beperking in aanraking komen met kunst. Afhankelijk van niveau en ervaring kunnen zij kennismaken met kunst of zich (verder) ontwikkelen in een kunstvorm. Daarbij wordt altijd uitgegaan van hun mogelijkheden, en kiezen zij zelfstandig voor workshops en cursussen. De cursussen behelzen alle disciplines (theater, muziek, beeldend en dans) en worden gegeven aan kinderen, jongeren en volwassenen op dagbestedings- en werklocaties van De Passerel en in de vrije tijd bij Markant.

De onvermoede talenten die bovenkomen en het plezier van de deelnemers brengen veel positiviteit in de groepen en in de organisatie. Beide partners willen deze meer benutten, ook buiten de aanwezigheid van de docenten om. Dat kan door de Muziekspeeltuin te realiseren. Op twee dagbestedingslocaties voor volwassenen van De Passerel worden, net als in een echte speeltuin, ruimtes ingericht met allerlei muziekinstrumenten. Markant heeft daarvoor diverse muziekinstrumenten ter beschikking gesteld om te gebruiken, zoals een drumstel, ghanese trom, djembé, harp,melodica’s, violen, gitaren en een keyboard. Om de muziekspeeltuin compleet te maken heeft een bijdrage van stichting MarKanS het mogelijk gemaakt om, in overleg met de betrokken muziekdocent en beide locaties,mp4 spelers, keyboards, gitaren en snarendrums aan te schaffen. Deelnemers kunnen zelf heen en weer lopen en een instrument uitzoeken waar hun interesse naar uitgaat. Op deze manier kunnen zij (vaak voor het eerst) kennismaken met verschillende instrumenten door er vrij op te spelen, uit te zoeken hoe het instrument klinkt en wat ze mooi vinden.

Omdat alle voorbereidingen getroffen zijn en het instrumentarium dat door stichting MarKanS geschonken wordt aan de Passerel compleet is, is er op maandagmiddag 11 mei om 14.30 uur bij dagcentrum Het Los Huus aan de Wildforstlaan 3, 8162 ER  in Epe, een officieel overdrachtsmoment van de muziekinstrumenten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!