Ode en aanklacht: Eisler on the go

Zaterdag 27 mei 2017

Door Ben Eggermont

Theater Orpheus

De matig bezette Rabobankzaal in Theater Orpheus was op 26 mei de plek waar het muziektheater stuk ‘Eisler on the go’, als laatste uit een reeks voorstellingen, te zien was.

Het stuk is de theatrale vertolking van een postuum uitgegeven tekst van songwriter Woody Gutthrie, geschreven kort na de verbanning van Eisler in 1948. De tekst is een aanklacht tegen de in die tijd beruchte HUAC (House Un-American Activities Committee  ) verhoren, een verkapte heksenjacht op vermeende communistische elementen, die de samenleving zouden bedreigen. Eisler was hiervan ook het slachtoffer wat leidde tot zijn verbanning in 1948.

In 28 scenes werd de kijker een beeld gegeven van de dagen rond en waarop de verhoren plaats hebben gevonden. Mooie dramatische dialogen tussen Eisler en zijn vrouw Louise afgewisseld met duetten en zangsolo’s. Eisler werd op een geloofwaardige manier door Jon van Eerd vertolkt, met oog voor twijfel en wanhoop, en geknakt mens. Louise, de levenspartner van Eisler werg ingetogen en met oog voor detail gespeeld door Ekatarina Levental.

De aanklager Robert Stripling, krachtig vertolkt door Vitali Rozynko. De commissie voorzitter John Parnell Thomas werd door Mitchell Sandler op zeer geloofwaardige manier op de planken gezet.

De wankelmoedige en beïnvloedbare secretaresse Helen Campbell werd mooi subtiel en lichtvoetig neergezet door Evi De Jean.

De muzikale bijdrage van New European Ensemble lag als een dragende factor onder het hele stuk. Het pianospel van Kimball Huigens tilde de gezongen liederen naar grote hoogte.

Het sobere maar uiterst geraffineerde decor droeg absoluut bij aan de beleving van de voorstelling.

Ik zou deze voorstelling zeker een aanrader noemen, ware het niet dat dit de laatste was in de reeks. Wellicht dat een producent het in de toekomst weer eens op de planken wil zetten, ik zou zeker gaan.

Al kijkend en luisterend drong het besef door dat er sinds die tijd weinig is veranderd. De aangeroerde thematiek blijkt ook vandaag nog springlevend. Fake news, angst en dreiging, zijn nog steeds aan de orde van de dag, net als toen.

Eisler on the go
KamerOperaProject & New European Ensemble
Theater Orpheus Rabobankzaal
vrijdag 26 mei 2017

Meer informatie: http://www.kameroperaproject.nl/Eisler-On-The-Go/

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?