Opening foto-expositie Medea Huisman drukbezocht

Zondag 5 maart 2017

Door StrangeArt

Bij een opening van een tentoonstelling is het altijd druk, maar zaterdag 4 maart waren er wel erg veel belangstellenden en mee-eters (Adnan kookte zoals altijd) in het ACEC. Bas Fontein leerde ons hoe je moest kijken naar de foto’s van Medea. Sjoerd Stellingwerf, oud schaapherder, liet Gerrit Steenbergen zijn introductie op de tentoonstelling voorlezen. Hieronder integraal de proza van Sjoerd:

Zolang ik je nu meemaak, ben ik geboeid door jouw manier van waarnemen en weergeven. Dat probeer ik in de volgende zinnen een beetje te verhelderen. Want  ik bedoel dit:

Nergens manipuleer je de opname. En toch fotografeer je zo, dat jouw manier van kijken, die verwondering, die ongekunsteldheid, alles zegt van wie jij bent, maar ook…  alles zegt over de persoon die je met je lens ‘vangt” . Rembrandt trekt bezoekers uit Japan. Ook hij beheerst de techniek tot in de perfectie. Maar let op: de schilder kan weglaten en toevoegen zoals het hem uitkomt. Hij kan ieder soort licht laten vallen op wie hij portretteert. Maar jij, Medea, neemt de omstandigheden, ja, je neemt de mens die je ziet, in beeld vanuit een puur natuur-benadering. En dan gebruik je de techniek alleen maar ten dienste van wat jij met eerbied en verwondering ziet. Jij ziet degene die voor jouw lens staat met eerbied en verwondering, en dan geef je alles zo weer, dat de kijker met jouw hart mag meekijken.  Het gevolg is dat wij als kijkers direct in jouw eerbied en verwondering stappen.  Je weet, lieve Medea, ik ben geen pleaser en ik hou niet van lawaai, ben niet voor niets schaapherder geweest…  Maar dit telegram moet je vanmiddag lezen en jouw bewonderaars mogen dit horen. Van harte gefeliciteerd met Subject en gefeliciteerd met jouw bijzondere begaafdheden! Medea, je bent een verrijking voor ieder die jou leert kennen! Laat dat gezegd zijn !

Sjoerd Stellingwerf
herder en schrijver

Kijken dus het ACEC is open van woensdag tot zondag (in de middag)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!