Orpheus 50 jaar: 40 Apeldoornse kunstenaars exposeren

Zaterdag 14 maart 2015

Door Pedro Waldenaar

Donderdagmiddag 12 maart 2015; twee dagen nà de trouwdag van Prinses Beatrix heet Meta Nelemans, zichtbaar en hoorbaar opgelucht dat het zover is, iedereen van harte welkom op de tentoonstelling 50 jaar Orpheus.  40 Apeldoornse kunstenaars en kunstenmakers zijn uitgenodigd om hun werk te laten zien. Een fantastisch leuk initiatief om de burgerij van Apeldoorn te laten zien tot welke kunsten medebewoners van Apeldoorn in staat zijn.

Mannen van 50…
50 jaar Orpheus; precies op 12 maart 1965, opent de schouwburg haar deuren met de openingsvoorstelling het Zwanenmeer. Buiten schijnt volop de zon; binnen overheerst het grijze 50 Plus; gestoken in bonte kleding; op zich al de moeite waard om te bewonderen en verwonderen. De geliefde Apeldoornse wethouder Detlev Cziesso mag de tentoonstelling openen; en refereert aan het feit dat als mannen de 50 zijn gepasseerd, ze steeds interessanter worden. Geschrokken van deze toch wat overmoedige uitspraak; drukt hij op een knop en valt er een doek nog net niet op zijn hoofd. Het publiek mag de tentoonstelling gaan bewonderen.

De koop
Nog voordat de  grote stroom bezoekers op gang komt, ben ik getuige van een bijzonder moment in het leven van een kunstenares: een toeschouwer loopt een schilderij voorbij; blijft gebiologeerd stilstaan bij dit schilderij; kijkt en kijkt…… spreekt de schilderes aan …..en koopt zonder enige schroom én bedenktijd het schilderij. Beduusd van deze aankoop kruipt ze zowat in het schilderij. Op mijn vraag waarom zij juist dit schilderij koopt, antwoordt zij: Ik vind het zo mooi!” Doorvragende op wat nu mooi is; antwoordt zij: “ik word hier zo vrolijk van!’. Kijk dit moet toch voor de maakster van dit schilderij een geluksmoment zijn; wellicht een groter geluk dan haar trouwdag? Even later spreek ik weer de koopster; nu enigszins bekomen van haar aankoop: “Ik hoop wel dat mijn man het ook mooi vindt!!”
40 kunstwerken en tja, wat is mooi en wat spreekt je aan? Wat mij duidelijk wordt uit die aankoop, is toch de emotie: Kunst is emotie: kunst kan verliefdheid, afschuw, irritatie, begeestering oproepen. Een boeiende tentoonstelling;  die emoties oproept; een tentoonstelling die gezien dient te worden; die genoemd dient te worden, een tentoonstelling die onder de bezielende leiding van Paula de Graaf en de 40 Apeldoornse kunstenaars tot stand is gekomen; die roept om applaus en die roept om huldiging.

De huldiging
En zowaar; een uur nà de opening van de tentoonstelling wordt Paula de Graaf benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Apeldoorn, Orpheus, Paula en de 40 kunstenaars: gefeliciteerd! Ga dit zien! Apeldoorn Leeft en Beweegt!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!