Overwegend vrouwen bij Apeldoornse Gedichtendag

Vrijdag 1 februari 2019

Door Ben Eggermont

De Gedichtendag werd gisteren, donderdag 31 januari, in Apeldoorn gevierd in het CODA Auditorium. Een jaarlijks terugkerende gebeurtenis met een trouwe, zij het meest vrouwelijke aanhang. CODA-directeur Carin Reinders belichtte met een korte uiteenzetting het jaarthema: Vrijheid. Voor dit jaar was er, zoals gebruikelijk, een dichtbundel samengesteld met een keur aan gedichten uit onze rijke poëzieliteratuur.

Aangevuld met werk van onze huidige en voormalige stadsdichters. Het gedicht ‘Klapwieken’ van Hein van der Schoot, de winnaar van de dichtwedstrijd 2019 mag er uiteraard niet in ontbreken en werd als eerste gedicht voorgedragen, waarna nog velen uit de bundel volgden.

De avond kende een aantal opmerkelijke momenten waaronder de indrukwekkende performance van Farida Nabibaks met als titel ‘Sporen van tijd’ waarin ze in beeld, taal en beweging het verhaal vertelt over onderdrukte culturen. Stilte was het antwoord uit de zaal. Zo ook het optreden van rapper Dani. Met schoolleerlingen tussen de 11 en 17 jaar had hij naar de expositie ‘The Beauty of the Battle’ bekeken en vroeg ze in tekst hun gedachten hierover te verwoorden. De teksten zijn nog te zien in de expositieruimte.

Het gedicht  ‘Mijn zwijgen is een meisje in mijn hoofd’, dat niet in de bundel is opgenomen, werd op verzoek na de pauze nog een keer voorgelezen, zo’n indruk had het gemaakt op de toehoorders. Humor ontbrak ook niet op deze avond: Mehmet (alias Aad van der Waal) van Turkse afkomst droeg het gedicht ‘Het lied van Mustafa’ voor, in enigszins gebroken Nederlands en daarbij gecoacht door Carin Reinders.

Zelf werd ik geroerd door het onderstaande gedicht van Albert Verwey genaamd.

De schone wereld

Iedre morgen na het nachtlijk slapen 
Ligt mijn wereld nieuw door mij geschapen. 

Iedere dag heb ik haar weggegeven, 
Telkens één dag meer van ’t eigen leven. 

Telkens een kortstondiger bewoner 
Zie ik haar belanglozer, dus schoner. 

Schoonst zal ze eenmaal zijn als ik ga scheiden 
En de grenslijn wegvalt van ons beiden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!