Paleis Het Loo blijft dichtbij huis

Dinsdag 29 december 2015

Door Redactie

Paleis het Loo

Paleis Het Loo blijft komend jaar wat exposities betreft dichtbij huis. Deze keer geen krakers als Grace Kelly en Sissi, maar wel een fototentoonstelling met werk van Vincent Mentzel, een vakman die de koninklijke familie van nabij met zijn camera kon volgen. Vanaf de herfst staat het paleis in het teken van Anna Paulowna, de dochter van de tsaar die huwde met de prins van Oranje, de latere koning Willem II.

Wie verwacht dat de curatoren van de expositie ver hebben moeten reizen om de kunstvoorwerpen en persoonlijke bezittingen van de tsarendochter naar Apeldoorn te halen heeft het mis. Anna Paulowna heeft genoeg in de Lage Landen achtergelaten. Er wordt straks een boeiend verhaal verteld over een vrouw die opgroeide in een wereld van ongekende weelde en terechtkwam in een klein koninkrijk waar zelfs de koning op de centjes moest letten.

De reden waarom directeur Michel van Maarseveen dichtbij huis blijft heeft te maken met een verandering van de marketingstrategie. Onderzoeken hebben uitgewezen dat Paleis Het Loo op zich een nationale publiekstrekker van jewelste is. Een mooie expositie is altijd meegenomen bij een bezoek, maar het is niet de belangrijkste reden voor de liefhebbers om koers naar Het Loo  zetten. Dat is en blijft het paleis zelf. Niettemin zegt Van Maarseveen nadrukkelijk dat er aan kwaliteit niet zal worden ingeboet.

Zo heeft het Loo ruim veertig replica’s laten maken van tuinvazen die verwijzen  de naar de tijd van stadhouder Willem III en zijn vrouw, de Engelse koningsdochter Mary. In het Friese plaatsje Makkum zijn de vazen aan de hand van onder meer originele scherven nagemaakt. Met dank aan de bankgiroloterij die zich een gulle sponsor betoonde. Vanaf medio juni  zijn de vazen in de tuin van het paleis te bewonderen onder de noemer van ’Delfts Blauw in het Groen’. Kort voor november gaan de vazen naar binnen om het jaar daarop weer in de tuin te worden geplaatst.

Vanaf februari is er een heel jaar lang extra aandacht voor de museumaanwinsten. Momenteel is er tot en met 28 februari in de westelijke vleugel van het paleis een tentoonstelling over Wilhelm II, de laatste Duitse keizer die na de Eerste Wereldoorlog in Nederland (Huis Doorn) politiek asiel kreeg.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Paleis Het Loo

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!