Peter Vroon en Instagram

Maandag 7 januari 2019

Door Ben Eggermont

Voor Peter Vroon was het een druk weekend. Vrijdag en zaterdag spreekstalmeester bij het 3-daagse bluesfestival ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Bluescafé van Jan Kerseboom aan de Nieuwstraat nummer 74a. Zondag 6 januari de derde dag van dit evenement moest Peter verstek laten gaan. Die dag stond in het teken van zijn nieuwe foto-expositie in Artcafé Sam Sam aan de van Kinsbergenstraat nummer 17. In de morgen werd de expositie ingericht en rond half vijf was het tijd voor de opening.

De expositie wijkt duidelijk af van eerdere exposities van Peter. Hij heeft gekozen voor een zeer specifiek formaat. Alle foto’s, met uitzondering van de foto’s in het ‘kerkje’ zijn weergegeven als Instagram pagina’s inclusief de gebruikelijke symbolen. Binnen het fotokader zie je foto’s die zich niet eenvoudig laten lezen, maar vragen om met aandacht en intensiteit te worden bekeken. Een ware reis.

Vriend en collega-fotograaf Dees de Bakker uit Ugchelen sprak het openingswoord. Als fotograaf uit de analoge tijdperk bracht hij het oude ambacht nog even onder de aandacht. Vandaag is alles digitaal zonder donkere kamer. Over de expositie zei hij: ,,Het zijn foto’s waar je niet zomaar langsloopt. We zijn geneigd een beeld vluchtig te beoordelen en weer door te lopen. Deze foto’s vragen om aandacht en ik weet dat als u er lang naar kijkt, veel meer ziet dan wat je op het eerste oog waarneemt. Peter is voortdurend bezig met scheppende kunst. In zijn hoofd is hij alweer bezig met een volgende expositie en dat is knap. Je bent aldoor bezig als een perpetuum mobile om nieuwe inzichten te krijgen en ons te verrassen. ” Dees wees ook nog op de fotograaf Hans Aarsman die op geheel eigen wijze fotografeert en kijkt. Dees kwam voor de bezoeker tot de volgende kijkopdracht: ,,Les 1: kijken, observeren en analyseren.”  Het was nog lang gezellig druk in Sam Sam.

Expositie fotograaf Peter Vroon, Artcafé Sam Sam te zien tot en met 2 februari.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Uit in Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!