Philips lampje in Apeldoorn nog lang niet uitgedoofd

Donderdag 17 maart 2016

Door Ben Eggermont

Gerard Oltmans

De VGPA (Vereniging van Gepensioneerden van Philips Apeldoorn) vierde gisteren met haar leden het 25-jarig jubileum van de vereniging bij het Denksportcentrum aan de Dubbelbeek. Op 15 maart 1991 werd de stichtingsakte bij de notaris ondertekend, nu 25 jaar later bestaat er nog steeds een actieve vereniging met zo’n 100 leden.

De middag begon met een hartelijke ontvangst door de bestuursleden waarna eenieder onder het genot van koffie of thee met gebak even kon bijpraten. De voorzitter, Rob van Kruijsssen, opende deze feestelijke  bijeenkomst door kort terugblikken op het prille begin in 1991. De leden van het eerste uur, waarvan er op deze middag nog 9 aanwezig waren, werden nog even apart in het zonnetje gezet en geëerd met een bos bloemen.

Daarna was het tijd voor de hoofd-act van deze middag, het optreden van de cabaretgroep Pandora, bestaande uit 8 vrouwen die met zelfgeschreven teksten over het dagelijks leven het publiek kostelijk wist te vermaken. Met humor, ironie en zelfspot hielden ze de aanwezigen een spiegel voor over allerhande dagelijks thema’s samenhangend met bijvoorbeeld het ouder worden in het algemeen en vrouwen in het bijzonder, bijvoorbeeld over het thema ‘pesten’, zoals dat voor kan komen tussen de oudjes in het verzorgingshuis. Ook de immer dieper wordende rimpels, de tragiek van kopen, kopen, kopen met de kater van een lege portemonnee en de altijd besproken verschillen tussen de man en de vrouw kwamen aan bod. Er werd veel gelachen en instemmend geknikt om de vele herkenbare situaties. Met een hartelijk applaus zwaaide het publiek de dames uit.

Ter afsluiting van deze middag stond de borrel met een hapje klaar voor de immer gezellige nazit. Ophalen van herinneringen uit vervlogen tijden en bijpraten over heden. Zo sprak ik nog met de heer Thomassen, een deelnemer van het eerste uur, die met veel genoegen terugkijkt op zowel zijn leven als gepensioneerde als op zijn arbeidzame leven bij de Philips computer industrie van 1966 tot begin jaren ’90. Hij leidde jonge medewerkers in 2 jaar op tot volwaardige mechanische monteurs, een dankbare taak. De computers uit die tijd hadden veel ruimte nodig voor een gering vermogen, dit in tegenstelling tot vandaag waar iedereen in feite een computer op zak heeft.

De meesten kijken met veel plezier terug op hun werk bij de eerste computer industrie van eigen bodem; vernieuwing, uitdagingen en teleurstellingen, snel veranderende technologie. Uiteindelijk kwam in 1992 een eind aan het computeravontuur van Philips in Apeldoorn, het geheel werd door Digital/DEC, een Amerikaanse computergigant die betrekkelijk kort daarna ten onder ging aan het personal computer geweld van de late jaren negentig.

Voor 13 april 2016 staat de volgende soos-middag op de agenda, waar Jan Bark een lezing zal houden over ‘In de winkel van Sinkel’.

Tevreden verlieten de leden na een aangename middag het pand.

Naar de website van de vereniging.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!