Popzaal Gigant: Albert Hammond: gewoon een leuk feestje!

Dinsdag 16 juni 2015

Door Pedro Waldenaar

Diana Ulrich

Het is vrijdagavond 12 juni 2015; het weekend is daar en er is Albert Hammond in de Popzaal van Gigant. De keuze is snel gemaakt: Erop af!! Albert Hammond: ik ken 1 hit van hem: “Look at me, I’m a train on a track; I’m a train, I’m a train, I’m a chucka train, yeah”. Albert Hammond, geboren in 1944 in Gibraltar, maakt op zijn 71jarige leeftijd nog een bijzondere fitte indruk. 2,5 uur lang weet hij het publiek te boeien; een bijzondere prestatie!

Om maar met de deur ns huis te vallen: het was gewoon een leuk feestje: duidelijk is te merken dat de man er zin in had. Een mooie, zwoele, zomerse stem die precies paste bij de temperatuur van deze avond ( 24 graden), een gezellig publiek; dat van heinde en verre is gekomen om hun oude held te zien. Heel bijzonder vond ik de combinatie van zitten en lopen; er kon gezeten worden; maar ook gelopen worden. Het concert begint vlot met de klassieker:

“Down by the river: Lit a fire and drank some wine, You put your jeans on the top of mine, Said, come in the water’s fine, Down by the river.”

Je ziet het voor je: met zijn tweeën besluit je om de nacht door te brengen bij een stromende rivier; flesje wijn bij de hand en de wereld op afstand. En dat is nu precies de geest van de songs van Albert Hammond: optimistisch, zonnig, glimlachend en de wereld op afstand. Neem nu de song:

“Freedom comes en freedom go; freedom is her name en freedom is her nature”.

Zo’n tekst die makkelijk in het gehoor ligt; maar ook een tekst met een boodschap; vrijheid is geen abstract begrip meer, maar verbonden aan een vrouw. Vrijheid bestaat dus, wil de tekst zeggen. De opgewektheid straalt in feite door teksten heen; het is Vitamine C.

Albert Hammond blijkt ook een bijzondere productieve tekstschrijver te zijn: hij heeft veel voor anderen geschreven, o.a. voor Tina Turner, voor Whitney Houston, voor Willie Nelson en Julio Iglesias. Op deze avond trekt een tijdperk aan je voorbij: de opgewekte jaren zeventig en tachtig; de jaren waarin geoogst is; de jaren waarin de welvaart voor bijna iedereen doorbrak; de jaren waarin de wereld kleiner werd. Albert Hammond heeft deze tijdsgeest goed aangevoeld;

Ontroerend is het moment als Hammond van het podium afspringt om letterlijk het publiek te bedanken en velen van de aanwezigen een hand te geven. Albert Hammond: een volkszanger met een verhaal; die ook nog aandacht heeft voor de net overleden Albert West.

Een leuke, feestelijke avond: Vitamine C voor de ziel! En nog even gezellig nagezeten en gekletst. Het weekend is goed begonnen. Dankzij de poptempel Gigant: aanjager…. en onmisbaar voor de stad/dorp Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!