Help de bevolking van Oekraïne

Popzaal Gigant: Albert Hammond: gewoon een leuk feestje!

Dinsdag 16 juni 2015

Door Pedro Waldenaar

Diana Ulrich

Het is vrijdagavond 12 juni 2015; het weekend is daar en er is Albert Hammond in de Popzaal van Gigant. De keuze is snel gemaakt: Erop af!! Albert Hammond: ik ken 1 hit van hem: “Look at me, I’m a train on a track; I’m a train, I’m a train, I’m a chucka train, yeah”. Albert Hammond, geboren in 1944 in Gibraltar, maakt op zijn 71jarige leeftijd nog een bijzondere fitte indruk. 2,5 uur lang weet hij het publiek te boeien; een bijzondere prestatie!

Om maar met de deur ns huis te vallen: het was gewoon een leuk feestje: duidelijk is te merken dat de man er zin in had. Een mooie, zwoele, zomerse stem die precies paste bij de temperatuur van deze avond ( 24 graden), een gezellig publiek; dat van heinde en verre is gekomen om hun oude held te zien. Heel bijzonder vond ik de combinatie van zitten en lopen; er kon gezeten worden; maar ook gelopen worden. Het concert begint vlot met de klassieker:

“Down by the river: Lit a fire and drank some wine, You put your jeans on the top of mine, Said, come in the water’s fine, Down by the river.”

Je ziet het voor je: met zijn tweeën besluit je om de nacht door te brengen bij een stromende rivier; flesje wijn bij de hand en de wereld op afstand. En dat is nu precies de geest van de songs van Albert Hammond: optimistisch, zonnig, glimlachend en de wereld op afstand. Neem nu de song:

“Freedom comes en freedom go; freedom is her name en freedom is her nature”.

Zo’n tekst die makkelijk in het gehoor ligt; maar ook een tekst met een boodschap; vrijheid is geen abstract begrip meer, maar verbonden aan een vrouw. Vrijheid bestaat dus, wil de tekst zeggen. De opgewektheid straalt in feite door teksten heen; het is Vitamine C.

Albert Hammond blijkt ook een bijzondere productieve tekstschrijver te zijn: hij heeft veel voor anderen geschreven, o.a. voor Tina Turner, voor Whitney Houston, voor Willie Nelson en Julio Iglesias. Op deze avond trekt een tijdperk aan je voorbij: de opgewekte jaren zeventig en tachtig; de jaren waarin geoogst is; de jaren waarin de welvaart voor bijna iedereen doorbrak; de jaren waarin de wereld kleiner werd. Albert Hammond heeft deze tijdsgeest goed aangevoeld;

Ontroerend is het moment als Hammond van het podium afspringt om letterlijk het publiek te bedanken en velen van de aanwezigen een hand te geven. Albert Hammond: een volkszanger met een verhaal; die ook nog aandacht heeft voor de net overleden Albert West.

Een leuke, feestelijke avond: Vitamine C voor de ziel! En nog even gezellig nagezeten en gekletst. Het weekend is goed begonnen. Dankzij de poptempel Gigant: aanjager…. en onmisbaar voor de stad/dorp Apeldoorn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?