Primeur voor Theater Orpheus: eerste voorstellingen nieuwe versie Het Pauperparadijs

Donderdag 12 april 2018

Door Redactie

De producenten en creatives van de succesvolle voorstelling Het Pauperparadijs hebben het Theater Orpheus gekozen om het publiek kennis te laten maken met de nieuwe versie van deze theaterproductie. Twee zomers lang was de voorstelling naar de bestseller van Suzanna Jansen te zien op locatie in Veenhuizen (Drenthe).

Vanaf 4 juli speelt deze voorstelling in het Amsterdamse Carré. De imposante aanpassingen die het creatieve team onder leiding van regisseur Tom de Ket heeft gemaakt worden voor het eerst vertoond in Theater Orpheus. Op 24 en 25 juni wordt een spannend proces van ontwikkeling van locatietheater naar een voorstelling in het theater afgerond en is het publiek van harte welkom.

Regisseur Tom de Ket: ,,Eerst was ik bang concessies te moeten doen; ingrediënten die de voorstelling tot een succes hebben gemaakt moet je aanpassen omwille van de locatie, maar toen we aan de slag gingen, ervaarden we dat het verhaal van Het Pauperparadijs nog beter uit de verf kan komen op een toneel.”

Decorontwerper Michiel Voet ontwikkelt speciaal voor de theaterversie een set die grootsheid uitstraalt en het gevoel van de beklemmende armoede benadrukt waar het stuk over gaat. Suzanna Jansen en Tom de Ket passen het script van het verhaal aan, de Amsterdamse verhaallijn wordt meer benadrukt. Suzanna Jansen: ,,Nu we het verhaal van de ‘paupers’ gaan vertellen in de stad die zo’n belangrijke rol in hun leven speelde, hebben we het script wat aangepast. Amsterdam zit in het DNA van de voorstelling, daarom hebben we de stad een nadrukkelijkere rol gegeven.”

Op basis van deze scriptwijzigingen schreef de band Lavalu, verantwoordelijk voor de muziek en de songs in de voorstelling, drie compleet nieuwe nummers voor de speelserie in Carré. Deze songs maken duidelijk hoe hoofdrolspelers Teunis en Cato hun weg in de hoofdstad vinden na een jarenlang verblijf in de barakken van Veenhuizen.

De voorstellingen in Apeldoorn worden ook de vuurdoop van de nieuwe castleden in de voorstelling: Kees Boot (Schepenaar), Lotti Hellingman (Cato), Rosa da Silva (Aagje), Bart Rijnink (Teunis), Debbie Korper (Toorop) en Stefan Rokebrand (Johannes van den Bos). Zij zijn te zien naast acteurs die al tot de cast behoorden als Dragan Bakema, Margreet Boersbroek, Paul Kooij, Steyn de Leeuwe. De theatervoorstelling volgt, net als het boek, de geschiedenis van twee paupers die in de armengestichten in Drenthe terecht komen. Teunis, een jonge Amsterdamse wees gespeeld door Steyn de Leeuwe, wordt daar verliefd op bewakersdochter Cato (Margreet Boersbroek). Hun verboden liefde ontmoet veel tegenwerking en uiteindelijk proberen ze de kolonie te ontvluchten.

Het Pauperparadijs in Theater Orpheus, Apeldoorn
Datum: 24 en 25 juni, aanvang 20.00 uur.
Script en regie: Tom de Ket
Naar het verhaal van Suzanna Jansen
Dramaturgie: Suzanna Jansen
Muziek: Lavalu
Decor: Michiel Voet
Choreografie: Lonneke van Leth
Geluidsontwerp: Peter Zwart
Lichtontwerp: Uri Rapaport en Pepijn van der Sanden

Ticketverkoop

Tickets voor Het Pauperparadijs zijn vanaf vrijdag 13 april verkrijgbaar via www.orpheus.nl of telefonisch: 055 527 03 00. De voorstelling is hierna te zien in Koninklijk Theater Carré Amsterdam van 4 tot en met 29 juli.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!