Prince tribute Beautiful Strangers bouwt funky feestje in Gigant

Zaterdag 2 februari 2019

Door Stéphanie Berris

Je hebt concertgangers en bankluisteraars. Muziekgenieters en performancefans. Beiden kwamen gisteravond, 1 februari, bij Gigant ruimschoots aan hun trekken. Beautiful Strangers bracht een Prince tribute van ongekende klasse.

De band ontstond spontaan na een herdenkingsbijeenkomst voor Prince na diens plotselinge overlijden in april 2016. Een achttal topmuzikanten uit de Nederlandse muziekscene kreeg het verzoek daaraan bij te dragen en dat samenspel beviel zo goed dat hieruit de formatie Beautiful Strangers voortkwam. Na een succesvolle theatertour, waarbij de stoelen eigenlijk in de weg stonden, volgt nu op veler verzoek een clubtour. Met de show ‘Let’s Go Crazy’ werd gisteravond de popzaal in Gigant omgebouwd tot een funky feest.

Professioneel eerbetoon

Dat we hier te maken hebben met professionals, dat is duidelijk. De acht muzikanten op het podium, die normaal optreden met onder andere Alain Clark, Ruth Jacott, Di-Rect en het Metropole orkest, zijn volledig op elkaar ingespeeld en hebben geen enkele moeite met de loeistrakke funk en gierende solo’s die de nummers van Prince verlangen. En dan hebben we het niet alleen over de instrumenten; ook de zangers weten de sfeer van Prince fenomenaal neer te zetten zónder te imiteren. Nee, hier wordt geen wereldster nagedaan. Ook is het eigen ego duidelijk geen drijfveer. Een groep topmuzikanten brengt een hommage aan een groot inspirator. En dat is een feest om naar te kijken én te luisteren.

Natuurlijk komen de bekendste hits van het hooggehakte muzikale genie voorbij, maar de band neemt de vrijheid daar creatief mee om te gaan en doet dat zonder de Prince fan tekort te doen. Vanaf de eerste inzet van openingsnummer ‘Let’s Go Crazy’ is Gigant verkocht. Het publiek, grotendeels 40+, danst fanatiek vooraan of blijft wat rustiger achteraan staan, maar stilstaan lukt niemand. Beautiful Strangers speelt met zoveel overgave en zichtbaar plezier, dat je je als bezoeker bijna afvraagt of het grootste feest nu óp, of vóór het podium plaatsvindt. De energie spat er vanaf en werkt dan ook aanstekelijk. De band weet zelfs de hele zaal als één golf in hun dansmoves mee te krijgen.

Lawine van funk

Verschillende perioden uit de grote carrière van de kleine artiest passeren de revue. Er wordt creatief omgegaan met de uitvoering zonder het origineel onrecht aan te doen. Wat het legendarische nummer ‘Kiss’ aan geilheid inlevert bij zanger David Dam (o.a. Voice of Holland 2014), krijgt het ruimschoots terug aan extra funk. Wie denkt dat blanke muzikanten geen funk en soul hebben, ziet hier het tegendeel bewezen. Hits als ‘1999’, ‘House Quake’ en ‘Alphabet Street’ rollen als een funky lawine over de zaal, ter adempauze afgewisseld met een enkele ballad als ‘If I was your girlfriend’ en ‘The most beautiful girl in the world’.

Energie en emotie

Er is een klein moment van herdenking ingeruimd voor de in april 2016 overleden Prince met ‘Sometimes it snows in April’. Het feit dat er stilte gevraagd wordt tijdens dit nummer, ontgaat helaas een deel van de bezoekers en dat levert voor het andere deel wat ergernis op. Desondanks een kippenvelmoment, evenals de afsluiting met ‘Purple Rain’, wat een ademloos luisterend en meewiegend publiek oplevert. De emotie is voelbaar, als in de scène uit de gelijknamige film uit 1984. En dat is bijzonder om mee te maken, zeker als je in die tijd net te jong was om Prince zelf live te zien.

Beautiful Strangers weet met haar performance de geest van Prince te vangen, zonder een poging te doen de artiest te laten herrijzen. Het feit dat de band zeer lovende reacties krijgt van die hard Prince fans is misschien wel het mooiste compliment. En dat is geheel verdiend.

Voor wie de show in Gigant gemist heeft: de Let’s Go Crazy clubtour is het komend voorjaar nog in diverse zalen te beleven.

Beautiful Strangers, vrijdag 1 februari, Gigant.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!