Schijnwerper op Kunst: de foto’s van landschapsfotograaf Jeroen Schouten

Zondag 6 februari 2022

Door Redactie

Bekijk hierboven de fotoserie van Jeroen.

Na bijna 2 jaar geringe aandacht voor kunst en cultuur, als gevolg van de coronapandemie en alle daarmee samenhangende beperkingen, start Apeldoorn Direct een nieuwe serie berichten onder de titel: ‘Schijnwerper op Kunst’. In deze reeks draait het om één specifiek werk, in welke vorm dan ook, en de maker die erachter zit. Vandaag landschapsfotograaf Jeroen Schouten en zijn fotoserie uit de coronatijd.

Waarom heb je deze reeks foto’s gemaakt?

“Ik heb zeven jaar geleden landschapsfotografie als hobby opgepakt, maar ben inmiddels semiprofessioneel bezig. Bij het maken van mijn foto’s ben ik altijd op zoek naar dat ene perfecte, magische moment om vast te leggen. Dat geeft een kick. Ik besteed veel tijd om nieuwe locaties te researchen en te verkennen, om later op het juiste moment terug te komen voor de foto. Foto 4 is daar een goed voorbeeld van. Dit huisje aan de vijver ligt in het Paleispark in Apeldoorn en ik kom hier regelmatig om te wandelen. In de herfst is het altijd timen om de herfstkleuren op hun piekmoment vast te leggen. Een paar dagen eerder was alles daar nog groen.”

Wat is voor jou de betekenis van deze foto’s?

“De bovenstaande serie foto’s is gemaakt in coronatijd, waarbij regelmatig de landsgrenzen dicht waren. Ik realiseerde me hierdoor dat Nederland, maar zeker ook Apeldoorn en de Veluwe, mooi is. Er zijn eigenlijk nog een hoop onontdekte plekjes. Om foto 1 als voorbeeld te nemen: het veld bloeiende lupines ziet er haast buitenlands uit. Ik had hier perfecte omstandigheden met strijklicht van links en geen wind. Door research te doen en locaties te verkennen wist ik waar dit veld was in Nederland. Ik ben hier drie keer geweest en heb uiteindelijk deze foto gemaakt. Niemand had op dat moment op zo’n manier dit landschap vastgelegd.”

Wat zijn de achter-/onderliggende technieken?

“Ik zie mezelf als moderne landschapsfotograaf waarbij alles digitaal gebeurd. Ik maak gebruik van een fullframe systeemcamera van Sony met verschillende objectieven. Uiteraard probeer ik zoveel mogelijk ‘in het veld’ goed te krijgen, maar nabewerking blijft een essentieel proces om tot de uiteindelijke foto te komen. Ik vind dat het de foto afmaakt en leg daarin mijn eigen signatuur als fotograaf. Net zoiets als een recept: elke kok zal het recept net op een andere manier klaarmaken. Mijn stijl kenmerkt zich door veel kleur en contrast waarbij ik probeer niet ‘over the top’ te gaan. Alhoewel ik op zijn tijd ook niet schroom een foto te nemen met weinig kleur en een mysterieuze sfeer. Ik denk dat deze vier foto’s dit weerspiegelen.”

Wat motiveert je om deze foto’s te maken?

“Op de eerste plaats, en dat is de reden dat ik er zeven jaar geleden mee ben begonnen, is om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Ik werk in de IT; dus achter een computer, op kantoor, met andere mensen. En dat is juist het contrast met alleen buiten in het landschap bezig zijn. Dat bevalt mij elke keer goed. Daarnaast de kick om toch weer dat perfecte, magische moment te ervaren en vast te leggen! Bij grotere uitstapjes en vakanties zijn het vooral de foto’s die mij doen herinneren aan die trip en het avontuur.”

Wat zijn je bronnen van inspiratie?

“Veel van mijn inspiratie vind ik online. Op Instagram zijn veel fotografen vertegenwoordigd, maar daar is het niveau wisselend. Qua inspiratie is dat wel de beste plek. Op YouTube vind ik ook veel inspiratie van, met name, Engelstalige fotografen. Daar vind je de nodige tutorials om de fijne kneepjes te leren. Door veel naar andere foto’s te kijken ben ik erachter gekomen wat ik mooi vind. Dat ben ik ook in mijn eigen foto’s gaan gebruiken.”

Het werk van Jeroen kan je vinden op zijn website en Instagram.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Schijnwerper op kunst
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!