Schrijfactie Amnesty International Apeldoorn levert veel handtekeningen en brieven op

Woensdag 17 december 2014

Door Monique Dekker

De avond begon met de Fakkeltocht om 18.00 waarbij ongeveer 40 kinderen van de basisschool De Parken meeliepen en een lied in het Oranjepark zongen omringd door tientallen glazen potjes met waxinelichtjes die in het park een prachtige sfeer brachten. Nadat er een gedicht was voorgedragen gingen we terug naar het gemeentehuis waar om 19.00 de schrijfavond werd geopend met het vertonen van de bovenstaande video van Rita Zipora; ‘Wie durft’

De opkomst was enorm. Fantastisch om te zien en mee te maken! Zelfs wethouder Paul Blokhuis viel het op en hij benoemde het in zijn bevlogen openingswoord. De drukte is de hele avond zo gebleven. Zelfs zodanig dat er naast de grote zaal ook in 3 andere ruimtes mensen aan het schrijven waren. Om kwart over 9 waren er al 450 geschreven brieven ingeleverd en waren we al ruim over het resultaat van 2013 (410 brieven) heen. Na het laatste optreden van Meli Melo heb ik de nog aanwezige bezoekers kunnen vertellen dat we de 500 voorbij waren met nog ruim een uur te gaan en nu kan ik zeggen dat er 576 brieven verstuurd zijn! Ook heeft journalist en verhalenverteller Kees Posthumus ons weten te inspireren met het voordragen van gedichten.

Dan de petitielijst voor Mohammad Al-Qatani. Dit jaar waren er twee middelbare scholen, De Heemgaard en De KSG, die meededen aan onze bliksemactie. Samen goed voor 891 handtekeningen. De Fakkelwake op 9 december bij het NS Station leverde 310 handtekeningen op en de schrijfavond 235 handtekeningen. Dit brengt het totaal op 1436 handtekeningen.

Dan was er nog het trieste verhaal van Mo….de trommelaar van Stichting Mudanthe die al vanaf de allereerste schrijfactie van werkgroep Apeldoorn in 1999 voorop loopt bij de Fakkeltocht. Hij is afgelopen maandag opgepakt en zit nu vast in Rotterdam. Hij is in de 15 jaar dat hij hier is al vijf keer opgepakt en iedere keer is gebleken dat hij niet kan worden teruggestuurd naar Soedan. Ondanks dat heeft hij nog steeds geen verblijfsvergunning en is hij nu alweer opgepakt. Hij heeft een Nederlandse vriendin en een dochtertje van 1,5 jaar oud. Voor hem hebben velen een groeten kaart geschreven. De snel in elkaar gestoken petitielijst heeft ruim 190 handtekeningen opgebracht. Ondanks de afwezigheid van Mo heeft Mudanthe toch nog de Fakkeltocht begeleidt. Fantastisch dat ze er ondanks alles toch bij waren.

Als laatste Maxwell, ook lid van Stichting Mudanthe. Gevlucht uit Nigeria nadat zijn hele familie is vermoord. Hij is 23, al 7 jaar in Nederland en komt niet in aanmerking voor het kinderpardon. Hij heeft door het hele land in diverse asielzoekerscentra gezeten en moest steeds reizen om naar Mudanthe te komen. Hetgeen wat voor hem zijn basis in Nederland is. Eind 2013 is hem zijn asielzoekersstatus ontnomen terwijl er nog een rechtszaak loopt. Hij heeft dus helemaal niks, geen status geen uitkering. Wout Zwikker van St. Mudanthe heeft hem onder zijn hoede genomen. Afgelopen zomer is zijn 1e zitting in Roermond geweest, de uitspraak zou na 6 weken volgen. Tot op heden is er nog steeds geen uitspraak! Voor hem zijn er 170 handtekeningen gezet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!