Silhouette en Mangrove: een Prog Rock feestje in Gigant

Zondag 19 januari 2020

Door Gerard Oltmans

Silhouette en Mangrove, twee Prog Rock bands, traden vrijdag 17 januari op in de popzaal van Gigant. Deze twee live bands, met een eigen repertoire, zorgden voor een hele avond genieten.

Prog(ressieve) rock, vroeger symfonische rock genoemd, is een muziekstroom die teruggrijpt op de jaren’70 met als belangrijkste bands Pink Floyd, Soft Machine, King Crimson, Emerson, Lake & Palmer, Genesis, Gentle Giant, Jethro Tull, Van der Graaf Generator, Rush en Yes. In Nederland hadden Focus, Ekseption, Solution, Kayak, Supersister en Alquin veel succes met deze muziekstijl. Dan heb je ongeveer een idee waar de goed gevulde zaal naar kwam luisteren.

Kenmerken van deze muzieksoort is onder meer dat naast de lengte van de nummers en het geluid, ook het visuele aspect belangrijk is. Het geluid liep bij beide bands van zacht tot snoeihard. Het verschil zat vooral in het visuele aspect tijdens het optreden. Waar bij Silhouette de lievelingskleur voornamelijk ‘rood’ was, dartelden bij Mangrove de spotlights in alle kleuren over het podium. Voor de kijkers (en de fotografen) een genot om te kijken en mee bezig te zijn. De Prog Rock scéne is er een van liefhebbers en fans. Een uitgebreide schare van bezoekers kwam niet uit Apeldoorn, maar volgt de bands naar alle optredens. Het was daarom voor velen een feest van herkenning, bij sommige nummers werd er dan ook (door enkelen) luidkeels meegezongen. Om dat te kunnen moet je de tekst wel eerder gehoord hebben, want voor mij blijft het soms een raadsel wat er gezongen wordt.

Genieten….. dat bleek uit het applaus aan het einde van optreden van beide bands.

Mangrove + Silhouette, Gigant, vrijdag 17 januari

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!