Sofie Reed speelt ‘Blues with a Bite’

Vrijdag 30 augustus 2019

Door William Lindner

‘Blues with a bite’

Bestaat ze? De vrouwelijk equivalent van Ralph De Jongh? Ja ze bestaat. Nog nooit in Nederland gespeeld. Daar komt nu verandering in: de Zweedse SOFIE REED uit Colorado USA geeft op zaterdag 31 augustus haar eerste en enige club concert in Nederland.

Sofie Reed is een autodidactische, onafhankelijke, internationale touring grassroots artiest wiens unieke, soulvolle stijl over de hele wereld geliefd en gewaardeerd wordt. Door een rijke creatieve reis van drie decennia is Sofie geëvolueerd als een vocalist, een componist en een unieke muzikale visionair. Haar muziekstijl omvat roots-blues, folk-blues en zelfs’roots-appalachian-with-a-dalecarlian-twist.” Hoe het ook wordt genoemd, met haar buitengewone artisticiteit trekt Sofie het publiek over de hele wereld.”

Ze speelt met trots Lee Oskar Harmonicas, Mountain Dulcimer, Lap Steel Guitar … dit en dat, en ze stomps haar voet op een oude houten wijnkist! Blues with A Bite!

In de woorden van Lee Oskar „Sofie Reed is een veelzijdige kunstenaar die zoveel van zichzelf als performer geeft. Met gevarieerde talenten als een ongelooflijke, soulvolle zanger en instrumentalist speelt Sofie ook de mondharmonica. Ze is een fenomenale one-woman-band! Haar gevoel voor ritme, frasering en algehele artisticiteit maken haar een van de meest interessante artiesten in de internationale muziekscene van vandaag. Ik ben blij dat ze Lee Oskar Harmonicas speelt, want ze weet op en uitstekende manier hoe ze mijn favoriete instrument tot leven kan brengen met finesse, flair en een uitstekend gevoel.”

Sofie verliet Ludvika, Zweden, als een 18-jarige jonge volwassene in 1987. Ze vestigde zich in een ‘less preferred hood’ van Minneapolis, alleen. Gedurende een aantal jaren freelance ze als een stylist binnen de lokale muziekscene tot een van haar klanten, Sheila Charles, dochter van Ray Charles, haar inhuurde als een back-up zangeres. Die cruciale ontmoeting leidde ertoe dat Sofie sessie-oefeningen uitvoerde in de Twin Cities, gevolgd door optredens met haar voormalige echtgenoot, gitarist Preston Reed. Uiteindelijk verliet ze Minneapolis en verhuisde ze naar Colorado. Chris Kresge van het Rocky Mountain Music Network: “In het afgelopen decennium, in de uitlopers ten westen van Denver, hebben Sofie’s vele ervaringen als eenzame Zweedse immigrant in een buitenlandse cultuur haar in staat gesteld een intrigerend en kleurrijk verhaal te creëren, weerspiegeld in haar unieke benadering van haar muziek en uitvoering. ”

Sofie Reed ‘Red Hen’

Sofie Reed (USA) Zaterdag 31 augustus in Het Bluescafe Apeldoorn, aanvang: 22.00, entree €5,-

Sofie heeft vier CD’s opgenomen:
Baby Boo Got Gone (2004).
Simplicity Chased Trouble Away (2012)
*Red Hen (2014)
Rocky Road (2017) Sofie Reed & Russell Jackson
Alle vier de albums zijn geheel te beluisteren in de muziek player op haar website: SOFIE REED te beluisteren.

Haar Nieuwe cd: WISH FREE een double Live cd is in de maak.
Verschijnt in de herfst van 2019 – sommige nummers zijn medio juni online verkrijgbaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!