SongwritersCollectief Apeldoorn; elke eerste zaterdag een aflevering: en dat in Apeldoorn!

Donderdag 9 april 2015

Door Pedro Waldenaar

© Diana Ulrich

Iedere eerste zaterdag van de nieuwe maand; voorafgaand aan de Koopzondag, organiseert het SongwritersCollectief Apeldoorn een nieuwe aflevering in het Cafeetje van Marja. Afgelopen zaterdag, vanwege Stille Zaterdag, een bezoek gebracht. Het werd een middag en avond om nooit meer te vergeten!

Ik heb lang nagedacht waarom dit gebeuren zo aangrijpt; zo beroert; mij zo enthousiast maakt. En het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: Mensen zijn bezig met hun kunsten te laten zien en horen; mensen delen hun gevoel met je; ook al zullen ze nooit de Wereld Draait Door bereiken; ook al zullen nooit een competitie winnen: het gaat deze amateur-artiesten om het feit dat zij mogen en kunnen optreden. Niet het doel is belangrijk; maar de gebeurtenis; de happening!

De happening; een woord vanuit de jaren zestig; vanuit de jaren dat er nog geen mobiele telefoons waren, geen pinautomaten, geen facebook etc. etc.. Allemaal zegeningen!! Zekers; maar soms is het gewoon fijn om de mens, de artiest te ontmoeten; om die aan te kunnen raken, om die te spreken; zonder dranghekken, beveiliging en detectiepoortjes.

Die sfeer van vrijheid; van ongebondenheid, van contact, van het delen van muziek en emoties; die sfeer wordt juist opgeroepen tijden een aflevering van het SongwritersCollectief in het cafeetje van Marja. Er wordt geluisterd; en gelukkig hoeft dat ook weer niet; je kan gaan zitten ; maar ook weglopen als je vindt dat het niet aan te horen is of als je gewoon dorst hebt! Of dat je een leuke dame of heer ziet!

Dat losse, dat ongedwongene, dat zonder regels, dat maakt dat het publiek zichzelf wordt; dat er geluisterd, gedanst, gepraat wordt en dat de naaldhak van een Hockeydame wordt gelikt! Het maakt mensen los; het maakt dat het publiek zichzelf wordt; het maakt dat het beste of wellicht wel het slechtste uit de mensen wordt gehaald.

De verrassingen zijn talrijk; mooie liedjes om bij weg te dromen; cabaretachtige teksten die het publiek weer even tot de realiteit brengen; ballads waarbij het hart smelt; ieder optreden is onvoorspelbaar; een verrassing. Het maakt dat je niet wegloopt omdat je de volgende artiest of artieste of nog wil zien.

En als het afgelopen is, de artiesten hun instrumenten pakken, komt altijd spontaan weer de afterjam op gang en worden de instrumenten weer uitgepakt. Totdat, ja totdat……. ook de bareigenares naar huis wil.

Het was een leuke aflevering; met dank aan de artiesten, met dank aan het publiek en met dank aan Marja, die haar cafeetje ter beschikking stelt. Apeldoorn kan met trots zeggen dat het Leeft en Beweegt!

De artiesten, die op zaterdag 4 april jl. hebben opgetreden waren: Bert Louissen; Bajoes; Daan; Puur Zang; Walter en het Ton Terink Trio

PS: Binnenkort meer over de uitreiking van de Apeldoornse Cultuur Trofee

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!