Spraakmakende expositie van befaamd kunstenaar, George Heidweiller

Maandag 3 oktober 2016

Door Redactie

Salon 1813 begint buiten Apeldoorn een aardige naam op te bouwen als kunstexposant. Gerenommeerde kunstenaars exposeren met veel plezier en toewijding hun werk in Salon 1813 en nu is de beurt aan George Heidweiller.

George Heidweiller (1963) maakt collages, screenprints en mixed media schilderijen. Heidweiller werd geboren in Beverwijk, heeft in zijn jongste jaren in Apeldoorn gewoond, maar groeide voor een groot deel op in New York, Curaçao en Suriname. Hij studeerde schilder- en grafische kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na het afronden van zijn studie kreeg hij vrijwel meteen een opdracht van de Nederlandse regering. Op zijn drieëntwintigste vond zijn eerste expositie plaats bij Millers Gallery. Die expositie werd een groot succes.

Zijn werk werd geselecteerd voor een kunstbeurs in Barcelona. Na verscheidene exposities in Nederland begon George Heidweiller zijn eigen studio in Amsterdam en begon te experimenteren met de collage techniek die George Heidweiller nu nog steeds hanteert. In deze periode werd hij uitgenodigd in Australië om te werken met de kunstenaar Harry Riedl. Samen maakten ze een film, reizend door de Simpson woestijn. Na vervolgens een jaar door India gereisd te hebben, keerde hij terug naar zijn studio in Amsterdam. Hij bleef op grote schaal en oplagen collages maken. Deze werken werden opgenomen in de privé collectie van verzamelaars uit Ghana en Libanon. Daarna begon George Heiweiller te werken met zijden doeken voor zijn schilderijen en collages. Dit ging zo goed dat Heidweiller besloot zijn eigen studio hierin te beginnen. Niet alleen om zijn eigen werk te maken en aan te prijzen, maar ook onder andere het werk van enkele van Nederlands beste kunstenaars zoals Paul Blanca, Herman Brood en Peter Klashorst. De studio noemde hij Amsterdam Modern.

Hetzelfde jaar opende hij Loos; Amsterdams grootste Art club. De club fungeerde als een platform voor verschillende genres zoals algemene kunst, dans en uitvoerende kunst. Na twee jaar veranderde Loos van locatie en exploiteerde George Heidweiller een grote organisatie voor zijn eigen kunst, grote feesten en stelde de studio beschikbaar voor promotieactiviteiten voor onder andere het grote kledingmerk Diesel.

Vervolgens ging George Heidweiller samenwerken met Herman Brood, om zijn artistieke kwaliteiten verder te ontwikkelen. Daardoor ontmoette hij veel beroemde connecties van Herman Brood, zoals de zanger Bono van de rockgroep U2. Ook ontmoette George Keith Haring op een van zijn laatste shows in Duitsland.

Het werk van George Heidweiller werd steeds populairder door tentoonstellingen in Madrid en Ibiza. George Heidweiller heeft met zijn vrouw en 2 dochters een half jaar in Madrid gewoond. Geïnspireerd door het werken met zijde ontwierp hij de kledinglijn ART 4 use. De kledinglijn werd vervolgens vanuit 1 distributiepunt aan meer dan 100 winkels in Europa verkocht.

Twee jaar daarna bezocht Heidweiller Santa Fe in Nieuw Mexico. Santa Fe is op het gebied van kunst de tweede stad van Amerika met meer dan 200 galeries en een grote groep kunstenaars en kunsthandelaars. Kort erna besloot hij in Santa Fe te gaan studeren. In 2007 startte George weer een nieuwe studio om zijn vak uit te kunnen oefenen en verder uit te breiden.

In het nieuwe kunstwerken keert George Heidweiller terug naar zijn roots. Het schilderen in India, waar hij de afgelopen zomer enkele maanden verbleef, werkt louterend. Amsterdam als nieuwe standplaats biedt rust. Het leidt tot zelfreflectie en een groter inzicht in het eigen kunnen. Niet de dagelijkse realiteit maar het schilderen zelf wordt een belangrijke drijfveer.

Salon 1813,
vanaf 16 oktober 2016,
15:30 uur vernissage door George HeidWeiller 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!