Stevige Blues-Rock met de Fred Barreto Group in het Bluescafé Apeldoorn

Woensdag 1 december 2021

Door William Lindner

De band was al eerder gepland om hun 1e optreden in het Bluescafé te spelen, maar dat werd door de coronamaatregelen verplaatst. Na overleg met Fred Barreto werd de aanvangstijd 2 uur vervroegd naar 14.00 uur. Op dat tijdstip was het Bluescafé goed gevuld met muziekliefhebbers. De Fred Barreto Group (FBG) is een in Luxemburg gevestigd Blues-Rock kwartet. Bestaande uit zanger en gitarist Fred Barreto, Hammond orgel speelster Nadja Prange, bassist Daniel Fastro en drummer Michael Stein.

Uitstekend gitaarspel

Gitarist en songwriter Fred Barreto, geboren in Salvador de Bahia, Brazilië, kreeg op 17-jarige leeftijd zijn 1e elektrische gitaar. In 2005 speelde hij op het legendarische Montreux Jazz Festival in Zwitserland en besloot in Europa te blijven, waar hij de Fred Barreto Group in Lissabon oprichtte. In 2009 vestigde hij zich in Luxemburg en formeerde zijn huidige Fred Borreto Group met muzikanten uit Luxemburg en Duitsland. Fred Barreto viel al op met zijn uitstekende gitaarspel, als lead gitarist in de begeleidingsband Coast To Coast Blues Band van Archie Lee Hooker, tijdens eerdere optredens in het Bluescafé.

Beïnvloed door legendarische gitaristen als Jimmy Page, Jimi Hendrix, Ritchie Blackmore, Johnny Winter en Alvin Lee, mengt zijn gitaarstijl zich perfect met hardrockformaties als Dead Sinners of bluescombo’s als Archie Lee Hooker. Hij toerde door Brazilië met de legendarische Slash, reisde door 12 Europese landen als opening voor Richie Kotzen en deelde het podium met artiesten als Ana Popovic, Evanescence, Wolfmother, Deep Purple en Motörhead. In dit concert speelt FBG nummers van het nieuwe album ‘Moving On’. Dit album is mede-geproduceerd door Mike Butcher, bekend als producer en engineer van Black Sabbath albums, evenals nummers van FBG’s vorige album ‘For So Long’.

Prima portie Blues-Rock

Deze avond werd het aanwezige publiek dan ook getrakteerd op een prima portie zowel zachte, als stevige Blues-Rock. Al direct bij het instrumentale openingsnummer ‘Golden Age’, van hun nieuwste album, werd gelijk bij het horen en zien duidelijk dat wij met een group uitstekende muzikanten te maken hebben. Er werd zonder pauze in 1 ruk een fraaie set Blues en Rock over het enthousiaste publiek uitgestrooid . Met flitsend gitaarspel van Fred Barreto, heerlijk solo’s van Hammond orgel speelster Nadja Prange, een groovende bassist Daniel Fastro en ongelofelijk strak drummende Michael Stein. Genieten bij nummers zoals ‘Living and Loving’, ‘Moving On’, ‘Real World’ en ‘Dream Again’. Stevige nummers, maar ook de fraai gecomponeerde love song ‘I Gotta Go’ was een prima uitvoering. Met slide gitaarspel van Fred en Hammond solo van Nadja Prange van het recente album ‘Moving On’.

Het hartenkreet liedje ‘Time to Escape’, met een prima gitaarsolo van Fred, van het album ‘For So Long’ en het nummer ‘I Gotta Go’, waarbij het refrein door het publiek werd meegezongen, zijn ook prima live uitvoeringen. In de toegift werd naar aanleiding van de geboortedag van Jimi Hendrix, 27 november, op verzoek een Hendrix nummer gespeeld. De band koos in deze barre coronatijd het nummer met de toepasselijke titel: ‘Freedom’. Met hun eerste optreden in het Bluescafé Apeldoorn, en daarmee tevens zijn 1e optreden in Nederland met zijn eigen band, heeft Fred Barreto een fraai muziek visitekaart afgegeven. Exact klokslag 16.30 uur was het geslaagde concert afgelopen en was het Bluescafé genoodzaakt al om 17.00 uur de deuren te sluiten.

Hier de playlist van de gehele avond

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!