Street art en meer in Klein Berlijn

Vrijdag 6 april 2018

Door David Levie

Vraag aan de kunstenaars Rutger de Jong en Wiljo Damstra: onder welke noemer is jullie kunst te scharen? De heren moeten het antwoord schuldig blijven. Ze schilderen, dat wel. Maar heel verschillend. Met enige regelmaat werken ze samen. Onder de naam Burning Pie. Met de spuitbus kunnen ze ook overweg. ,,Noemen het maar street art”, zegt Damstra uiteindelijk. ,,De invloeden zijn zichtbaar en het komt er toch wel dichtbij.”

De twee maken deel uit van KZ12 waaraan we ook Jan Willem Bijvank kunnen toevoegen. De laatste heeft binnen Apeldoornse kunstkringen een naam opgebouwd als curator/beheerder van galerie Studio 28 aan de Stationsstraat, een van de deelnemers aan de Kunstroute van zondag 8 april. Rutger de Jong is vooral bekend van zijn grafitti. Hij bepaalde met zijn muurschilderingen de sfeer in de voormalige Spartafabriek waar Skatepark Real X was ondergebracht. Maar hij doet nog meer. Veel meer.

KZ12, staat voor Kanaal Zuid 12. De ruimte waar ze werken ligt buiten de Kunstroute die zich traditiegetrouw tot de binnenstad van Apeldoorn beperkt. Het gaat immers om een kunstwandeling en niet om een oefening voor de avondvierdaagse. Vandaar dat Damstra en De Jong onderdak hebben gevonden in Klein Berlijn aan de Hoofdstraat, niet ver van de Onze Lieve Vrouwe Kerk.

Klein Berlijn is van oudsher een creatief bolwerk. Al ligt sinds de komst van chef Arnoud van Walchren de nadruk op het culinaire vlak. Maar zondagmiddag is dat toch even anders. Van Walchren beschikt over een grote ruimte waar de mannen van Burning Pie lekker hun gang kunnen gaan. Wat ze gaan doen? ,,We zien wel. We vinden het leuk om in Klein Berlijn aan het werk te gaan en met bezoekers te praten.”

Klein Berlijn heeft nog meer in huis. Werk van fotograaf Sven Scholten bijvoorbeeld en het Apeldoornse supertalent Kirsten van Campen (16), die in het recente verleden al eens exposeerde in de Loolaan Galerie en ACEC.

ACEC is de tweede locatie die kunstenaars accommodeert. Een van hen is Inge van Boven. Verleden jaar deed Inge nog mee met haar eigen galerie Kunst Van Inge op de hoek van de Nieuwstraat en de Korenstraat. Ze kon daar zijn in het kader van leegstandsbeheer maar is inmiddels uit het centrum vertrokken. Zondagmiddag is ze even terug van weggeweest. Twee jonge mensen zijn ook in ACEC actief: Maartje van Dokkum (kunstacademie) en Remy Huwae (videokunst).

De kunstroute is zondag van 13 tot 17 uur. Flyers met alle locaties en wandelroute liggen gereed bij onder meer PlanC (Stationsstraat), CODA (Museum en bibliotheek) en ACEC.

Rutger:

www.instagram.com/kuhqueloer

Wiljo

https://www.instagram.com/will.yoow

of

https://www.behance.net/willyoow

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst Kunstroute

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!