Strenge controle, goede handhaving

Donderdag 11 september 2014

Door Jonge Democraten

Jonge Democraten

Sinds 1 januari 2014 zijn introweken van universiteiten toch een beetje anders geworden voor jongeren jonger dan 18 jaar. Volgens de nieuwe alcoholwet mogen zij geen alcohol meer nuttigen, dus ook niet tijdens de introweken. Laat die week voor jongeren nou eens net de week zijn om los te gaan.

Het onderwerp leeft onder nieuwe studenten, zeker omdat niet overal hetzelfde beleid gevoerd wordt. Het grote dilemma voor de organisatie; moet je tijdens de introweek het alcoholverbod voor jongeren die jonger zijn dan 18 streng handhaven of een ‘oogje dichtknijpen’?

Als Jonge Democraten (JD) zijn wij van mening dat de gevolgen veelvuldig alcoholgebruik erkend moeten worden. Strenge controle is noodzakelijk om de effectiviteit van de nieuwe alcoholwet te waarborgen. De JD erkent dat het tijdens introweken lastiger is deze nieuwe Alcoholwet te handhaven, maar pleit wel om van de introweek geen uitzondering van het reeds ingezette beleid te maken. Juist tijdens deze weken moeten jongeren wiens hersenen nog volop aan het ontwikkelen zijn beschermd worden.

Hoe zou handhaving goed kunnen werken? Het uitdelen van ‘alcoholbandjes’, dat alleen jongeren met een dergelijk bandje drank mogen kopen, zou een oplossing kunnen zijn. Als organisatie heb je dan gedaan wat je kon. Wanneer je dan vervolgens als organisatie toch iemand met alcohol aantreft die geen bandje heeft, kan er ingegrepen worden.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!