Strijkkwartet Zapp4 speelt Nirvana: een wonderlijke combinatie

Zaterdag 21 januari 2017

Door Ben Eggermont

Theater Orpheus

In het hele land is gisteravond het BGL(*) Theaterweekend (21, 22 en 23 januari) losgebarsten, zo ook in Apeldoorn in Theater Orpheus. In de Hanoszaal speelde het Zapp4 Strijkkwartet onder de titel ‘Strijkrock’ arrangementen en eigen werk. Hun muziek is geïnspireerd op de muziek van Nirvana, de legendarische band uit de late jaren 80 en 90 van de vorige eeuw.

Het kwartet, bestaande uit Oene van Geel, Jasper le Clercq, Emile Visser en Jeffrey Bruinsma boeide van begin tot eind. Zij wisten met hun eigen en soms zeer verrassende manier van spelen klanken voort te brengen die ik normaal gesproken niet van een klassiek strijkkwartet verwacht.

De arrangementen van de Nirvana nummers kwamen tot stand in gezamenlijke werksessies en staan ook op naam van het collectief. Met veel kneden, boetseren, slijpen en weer veranderen is het ultieme resultaat bereikt waar wij vanavond van konden genieten.

De Nirvana liefhebber kwam zeker aan zijn trekken met deze interpretaties van werk van Kurt Cobain. De thema’s uit zijn nummers als verveling, vervreemding en depressiviteit wisten ze raak te vertolken, waarbij de menselijke stem ook een plaats kreeg en hun violen soms als percussie- of tokkelinstrument werd gebruikt. Ook voor de niet-liefhebber was er veel te genieten van geïnspireerd en virtuoos gepeelde muziek.

Het nummer waarmee ze de sessie na de pauze mee afsloten, raakte en ontroerde het aanwezige publiek. Het was de vertolking van het door Kurt Cobain gecoverde nummer ‘Where Did You Sleep Last Night?’ van Lead Belly, een zanger en gitarist uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Een knetterend toegift besloot deze bijzondere avond. Niet onvermeld mag blijven de uitstekende belichting die op subtiele wijze het concert ondersteunde.

Theater Orpheus Hanoszaal
vrijdag 21 januari 2017 20:00 uur
Zapp4 plays Nirvana

Wil je meer weten van Zapp4 kijk dan op hun site waar je ook de speeldata van de ze voorstelling terugvindt.

* BankGiroLoterij

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!