Swingend de kerst door met Grease de musical

Vrijdag 25 december 2015

Door TheaterStefan

Wie kent hem niet, de film uit 1978 met John Travolta en Olivia Newton-John. De musical is in 1997 voor het eerste te zien in Nederland geproduceerd door Stardust en daarna in 2006-2007 door V&V entertainment met in de hooftrollen Jim Bakkum en Bettina Holwerda de show waarin het vreselijke auto in de orkestbak ongeluk gebeurde.
Nu brengt stage entertainment Nederland de show vanaf september 2015 weer in Nederland dit keer is het de beurd aan Tim Douwsma en Vajen van den Bosch om de rollen van Danny Zuko en Sandy te spelen.
Voor wie het verhaal niet kent hier het verhaal welke in de film en in de musical gelijk is; Sandy en Danny ontmoeten elkaar op vakantie. Ze worden verliefd en aan het eind van de vakantie kunnen ze moeilijk afscheid nemen. Later verhuist Sandy naar de plek waar Danny woont en gaat vervolgens ook naar dezelfde school, Rydell High School. Wanneer de school begint komen Sandy en Danny elkaar plotseling weer tegen. Sandy kent Danny als een romantische en lieve jongen, maar op school staat hij bekend als een stoere vrouwenverslinder. Wanneer ze elkaar weer ontmoeten, botsen hun imago’s.

Niemand verwacht dat Danny op het brave meisje Sandy zal vallen. Sandy is nog steeds hopeloos verliefd op haar vakantieliefde, maar door Danny’s stoere gedrag wordt dit al snel minder. Ze begint met andere jongens aan te pappen, waardoor Danny jaloers wordt. Hij meldt zich bij sportcoach Calhoun om Sandy voor zich te winnen met sportieve prestaties. Tijdens een grote danswedstrijd van de school komen de twee weer nader tot elkaar, totdat Danny aan het eind van de avond met een ander meisje de sterren van de hemel danst en zonder Sandy de wedstrijd wint.

Er volgt een verzoeningspoging van Danny’s kant, maar hij verpest dit omdat hij Sandy het bed in probeert te krijgen, iets waar de nog maagdelijke Sandy niet aan toe is. Wanneer Danny een autowedstrijd wint tegen een vijandige racer, realiseert Sandy zich dat ze Danny niet uit haar hoofd kan zetten. Ze besluit te veranderen om in zijn kliek te passen, niet alleen voor hem, maar ook voor zichzelf. Van braaf meisje, verandert Sandy in een hippe meid, terwijl Danny het tegenovergestelde probeert en zich plotseling als netjes en sportief presenteert.

Orpheus boft met deze musical die staat als een huis en zeker een goede programmering rond de donkere dagen voor Kerst. Qua spel is de show niet erg sterk, maar goed, het is een dans musical zullen we dan maar zeggen. Vajen is als Sandy wat te jong misschien en komt energieloos over in de zaal alsof ze de uitdaging in de rol mist, daarentegen zien we Tim als Danny alles uit de kast halen maar ook hij komt om in de toch wel stevige show met een sterren cast bestaande uit onder andere Rene van Kooten (Jersey Boys) als de Elvis-klinkende Vince Fontain, Tommie Christiaan (bekend van de zoektocht naar Zorro) zet een geweldige energieke Kenickie neer en Martijn Vogel (Sound of Music) en Joey Ferre (Saturday Night Fever) zijn op dansgebied om op te eten.

Maar Grease zou Grease niet zijn als er geen goed stukje humor in zit. Niemand minder dan Mylene D’Anjou speelt de rol van de pinnige Miss Lynch en de knullige sullige Eugene word meesterlijk gespeeld door Jip Bartels;  het neefje van de bekende musicalster Freek Bartels. Jip Bartels speelt zijn rol komische en weet de lachers op zijn hand te krijgen, hij neemt rustig de tijd om zijn grap tot op de laatste seconde uit te melken zonder dat het flauw of saai word.

De swingende dans musical zorgt voor een minute durend applaus in Orpheus, waar de hele cast speciaal voor kerst nog een geweldige toegift doet. En een voordeel heeft de nieuwe show wel het orkest zit aan de zijkant van het toneel dus de auto kan niet meer de orkestbak in rijden.

De show is ook genomineerd voor een musical award in de categorie beste musical.

Ook zin om heerlijk een avond de voeten van de vloer te doen boek dan snel kaarten op www.orpheus.nl of kijk op www.musicals.nl voor meer speeldata en informatie.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kerst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!