The Addams Family komt naar Apeldoorn

Dinsdag 4 december 2018

Door Esmeralda Petrus

De aankondiging hangt al geruime tijd in de stad. Op social media komen ze continu voorbij. Op 2 december jl. werd de langste commercial ooit uitgezonden voorafgaand aan het NOS journaal van 20.00 uur. Misschien heb je het wel gezien. Deze week komt deze familie naar Apeldoorn om ons mee te nemen in hun wereld. Samen met Gerard Oltmans mocht ik al kennis maken met deze familie. Een bijzondere ontmoeting die ons een kijkje gaf in de keuken van deze populaire familie.

Het ontstaan van The Addams Family

Niet letterlijk een kijkje in de keuken. Hun eetgewoontes zijn nogal bijzonder en ik geloof niet dat ik daar gelukkig van word. De familie Addams is een fictieve familie bedacht door de Amerikaanse striptekenaar Charles Addams. De strip is ontstaan in de jaren ‘30. We zijn nu bijna negentig jaren, diverse strips, tekenfilms, speelfilms en zelfs een Broadway musical verder. Nu bezoeken ze de Nederlandse theaters met de Nederlandse versie van de Broadway musical hit.

Een bijzondere familie

Het is een bijzondere familie. Ze houden van alles wat macaber en grotesk is. Het is een liefdevolle familie met zwarte humor. Het zijn aardige mensen die niet in de gaten hebben waarom anderen hun levensstijl vreemd en zelfs angstig vinden. Zij zijn wie ze zijn en daar zijn ze trots op. De acteurs en actrices in deze musical staan anders in het dagelijks leven dan de familie Addams. Toch zijn zij inmiddels ook een soort familie van elkaar. Dat gaat meestal zo in een theaterproductie.

De theaterproductie

De cast werkt zo intensief samen dat je al gauw een familie vormt. Het doel is om samen een geweldige musical neer te zetten binnen afzienbare tijd. Die afzienbare tijd is om precies te zijn zes weken. ZES weken heeft de cast de tijd om hun teksten te leren en het spel levensecht te laten lijken. Terwijl de producenten al ruim twee jaar bezig zijn met het verkrijgen van de musicalrechten, het herschrijven van de musical, het bedenken van de kostuums, het decor en de juiste cast te vinden.

De cast

Een musical valt en staat met de chemie tussen de castleden. Het is de dochter Addams, Wednesday, die verliefd wordt op een jongen, Lucas, uit de Achterhoek. Wednesday, Marjolejn Teepen, was zo gevonden. Haar tegenspeler, Terence van der Loo, kwam op het laatste moment “aanlopen”. Ook het vinden van de juiste acteur voor Pugsley was lastig. Er lag al een plan B klaar, want die hebben de producenten ook. Gelukkig was daar Martijn Vogel. Dan is het tijd om te repeteren.

Repeteren en kostuums

Het repeteren is intens. Zoals ik al vertelde moet binnen zes weken de hele productie staan. Voor de cast geldt zes dagen in de week repeteren van ’s ochtends tot ’s avonds. Zelfs tijdens de try-outs wordt er gerepeteerd, worden scènes aangepast en kostuums op maat gemaakt. Elke pruik die je gaat zien in de voorstelling wordt iedere dag gewassen, geföhnd en opnieuw opgemaakt. Elke castmember heeft op maat gemaakte kostuums. Het duurt gemiddeld een uur voordat zij hun personage zijn qua uiterlijk.

Grootste reizende productie

Het aantal kostuums, pruiken, rekwisieten en mensen achter de schermen is groot. Vol bewondering kijk ik naar wat er allemaal bij deze productie komt kijken. We spreken even met Pim, hij is de assistent stagemanager. Hij beheert alle bewegende decorstukken. Oftewel het hele decor! Een mega klus. Het is niet voor niks dat er zes vrachtwagens nodig zijn om de hele productie te verhuizen van theater naar theater en er twee dagen nodig zijn om op te bouwen.

The Addams Family musical is grotesk!

Jij kunt erbij zijn. Wij mogen twee toegangskaarten weggeven voor een voorstelling op datum naar keuze in Theater Orpheus. Wil jij kans maken op deze twee toegangskaarten? Laat ons hieronder weten hoelang jij denkt dat de kostuumnaaisters bezig zijn geweest met het in elkaar zetten van het kostuum van neef ITT (zie foto). Het kostuum van neef ITT is opgebouwd uit hair extensions. De winnaars krijgen op donderdag 6 december bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!