The Normal Heart “Een zwaar thema met een vleugje lichte cryptonichten humor.”

Dinsdag 7 oktober 2014

Door TheaterStefan

Stefan Hidma-Nieuwboer

In de VS werd dit toneelstuk van Larry Kramer overladen met Tony Awards en ook in Nederland waren de recensies afgelopen jaar lovend. De belangstelling voor de voorstelling was zo groot dat er geen kaartje meer te krijgen was. The Normal Heart is een aangrijpend en waargebeurd verhaal over een groep New Yorkers tijdens de opkomst van de aidsepidemie in de jaren ’80. Hun strijd tegen de gevestigde orde plaatst de onderlinge relaties onder hoogspanning.

Op woensdag 1 oktober was een gedeelte van de homogemeenschap terug te vinden in de zaal van Orpheus, maar daarnaast ook gewoon wat gezellige ouderen die van theater houden. De show wordt gedragen door Frederik Brom die de rol van Ned Weeks speelt, Ned Weeks is een schrijver die steeds meer vrienden kwijt raakt aan een mysterieuze ziekte. Daarnaast is er DR. Emma Brookner gespeeld door Marisa van Eyle die alle patiënten behandelt maar geen steun krijgt voor verder onderzoek, omdat toen der tijd gedacht werd aan een homo ziekte, en homo zijn was een behoorlijk taboe in die tijd.

Als Ned Weeks en DR. Emma Brookner elkaar ontmoeten spoort Brookner aan dat Weeks met zijn toch wel grote mond de homogemeenschap in kennis te stellen van deze geheime ziekte en dat ze voorlopig geen seks met elkaar mogen hebben. Weeks richt met zijn vrienden een soort van stichting op die klein begint maar gaan de weg wordt de ernst van deze ziekte steeds duidelijker. Maar omdat de vrienden ook bang zijn van het niet weten wat het nu precies is, en Weeks af en toe behoorlijk lomp uit de hoek kan komen, wordt hij uit de stichting gegooid.

Tussen alles door wordt Weeks ook nog verlieft op Felix Turner een rol heel mooi en subtiel gespeeld door Freek Bartels, daar waar het voor de pauze begint met stuntelig daten, eindigt de relatie voor de pauze met de ontdekking dat Turner ook ziek is. Na de pauze zien we het gevecht van Weeks om zijn grote liefde te redden.

Een mooi verhaal over vriendschappen, emoties en humor wisselen elkaar mooi af, en er zitten af en toe meesterlijke stukken in het stuk. Mooiste scene vind ik monoloog van DR. Emma Brookner met de medisch raad om geld te krijgen voor haar onderzoek, als deze wordt afgewezen zie je een emotie en een vechtlust die mij zelfs tot tranen roerde.

Job Gosschalk heeft The normal heart mooi geregisseerd, niks over de top, heel realistisch en het dichtbij gevoel komt erg binnen in de zaal. Dank ook aan Opus One als producent dat ze deze show door Nederland laten touren zodat een breder publiek deze geweldige show kan bezoek. Meer informatie en speellijst: http://www.thenormalheart.nl

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!