Theater Orpheus brengt Aan de Vooravond op de planken

Woensdag 20 november 2019

Door Redactie

In het kader van 75 jaar Vrijheid is het toneelstuk Aan de Vooravond op 15, 20 en 21 april en 4 mei te zien in Theater Orpheus. Daarnaast worden er speciale schoolvoorstellingen opgevoerd voor scholieren van het Voortgezet Onderwijs. Het autobiografische toneelstuk van Nederlands tekstschrijver en Holocaustoverlevende Eli Asser gaat over de patiënten en verzorgers van de joods psychiatrische inrichting ‘Het Apeldoornsche Bosch’ aan de vooravond van de deportatie naar Auschwitz. Een theaterstuk over zijn meest dramatische oorlogservaring, ruim een halve eeuw geleden.

Aan de vooravond van het leeghalen van de joodse psychiatrische inrichting door de nazi’s, wikken de verplegers of ze zullen vluchten, of meegaan met de patiënten naar Auschwitz. Eli Asser was een van de verplegers. Samen met zijn vriendin, Eefje Croiset, vluchtte hij op 21 januari 1943 uit de inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Het echtpaar Asser overleefde de oorlog, alle patiënten werden vergast.

Eli was scenarioschrijver en tekstdichter. Hij werkte veel samen met Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Publieke bekendheid verwierf hij onder andere met MiMoZa, ’t Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker. Zijn laatste actieve jaren, na zijn hartinfarct, legde Asser zich toe op werk, waarbij zijn Joodse achtergrond een belangrijke rol speelde. Toen schreef hij ook Aan de Vooravond.

Regisseur Jori Hermsen vertelt over het stuk: ,,Aan de Vooravond stelt je voor een menselijk dilemma. Kies je voor de zekerheid van je eigen leven of geef je die zekerheid op voor de veiligheid van anderen? Wat zou jij doen? Vluchten of blijven? Ik ben heel blij dat Mirjam Barendregt, directeur van Theater Orpheus, mij heeft benaderd om Aan de Vooravond aan een groter publiek te mogen vertellen. Het valt me op hoe weinig mensen, dit oorlogsverhaal kennen. Aan de Vooravond is daarnaast een geweldig geschreven tekst. Door de combinatie van drama, muzikaliteit en humor heeft Eli Asser een toegankelijk en belangwekkend stuk geschreven. Lachen en huilen, gaan werkelijk hand in hand.”

Aan de Vooravond opnieuw op de planken

Het toneelstuk, over een van de meest aangrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van Apeldoorn, is slechts eenmaal eerder opgevoerd in 2000. Aan de Vooravond is nog nooit eerder in Apeldoorn te zien geweest. In 2020, 75 jaar na de bevrijding is het de hoogste tijd daar verandering in aan te brengen. Theater Orpheus en Jori Hermsen Producties hebben de handen ineen geslagen om deze productie in 2020 op de planken te brengen.

Mirjam Barendregt, Directeur Theater Orpheus zeg: ,,Precies een jaar geleden maakte ik kennis met Ben Mouw, voorzitter Erfgoedplatform Apeldoorn en hij vertelde me over de geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch en het feit dat er een toneelstuk over geschreven was. Daarin was ik gelijk geïnteresseerd en gelukkig wist hij me niet veel later te vertellen dat het stuk van Eli Asser was en Aan de Vooravond heette. Ik vind dat dit verhaal ook, of misschien wel juist, in deze tijd verteld moet worden. Het is voor het eerst dat Orpheus zelf een dergelijke grote productie rond een lokaal verhaal gaat brengen. Het is zeker niet eenvoudig, maar we hebben de ambitie om producties rond lokale verhalen in de toekomst vaker te doen”.

Cast

Het toneelstuk kent 5 rollen: Aaron, 2 leerling-verplegers, een kinderleidster en een schoonmaakster. Regisseur Jori Hermsen heeft inmiddels een aantal fantastische acteurs en actrices voor dit stuk gecast. Zo gaat Bas Keijzer de rol van Aaron, de patiënt die verblijft in het Apeldoornsche Bosch, vertolken. Bas speelde onder andere in de televisieseries Van God los, Flikken Maastricht, Baantjer en Judas. Daarnaast schreef hij films zoals De Eetclub, Nova Zebla, Black Out en Lucia de B. op zijn naam.

Lester van Olffen, die onder andere veel met Loes Luca en Pieter Kramer heeft gewerkt, zal de rol van Matthieu, leerling krankzinnigen verpleger, op zich nemen. Matthieu is naast Aaron een van de dragende rollen in het toneel stuk. Barend, de andere leerling krankzinnigen verpleger, wordt vertolkt door Peter Boven.

De rol van Rosa de kinderleidster wordt gespeeld door actrice Jessica Zeylmaker. Zij speelde al bij diverse toneelgezelschappen als Toneelgroep de Appel, Theatergroep Suburbia, Generale Oost en Toneelgroep Amsterdam. Naast haar toneel- en doceer werk en regie’s speelt Jessica in diverse bekende televisieproducties en films, waaronder Onze Jongens, Prooi en Spijt!. Vorig seizoen was Jessica nog te zien in Wij zijn hier voor Robbie van Het Nationale Theater.

Emma Remmelts is gecast voor de rol van Judith, de schoonmaakster. Zij is derdejaars studente aan de acteursopleiding Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Amateur cast

Naast de professionele cast wordt de productie uitgebreid met amateur acteurs, zangers en dansers. De regisseur zoekt zeven bevlogen, flexibele en enthousiaste amateurspelers tussen de 13 en 70 jaar. Daarnaast zoekt hij 6 amateur musical dansers en zangers tussen de 16 en 35 jaar die mee willen figureren in 2 à 3 revue stukken. De audities daarvoor zijn in 19 november 2019 in Orpheus. Aanmelden hiervoor kan via jorihermsen@hotmail.com . Op de website is hier meer informatie over te vinden.

Voor meer informatie en tickets, bezoek orpheus.nl/vooravond.

Aan de Vooravond wordt mede mogelijk gemaakt voor een bedrage van Veluwe Remembers en de Gemeente Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!